Istina o Istanbulskoj traži poništenje postupka provjere potpisa

HINA/ Tomislav PAVLEK

Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj predala je u petak Ustavnom sudu žalbu, predlažući da se poništi cijeli postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma i da novu provjeru obavi Državno izborno povjerenstvo (DIP) uz promatrače njihove inicijative.

Predstavnica inicijative Kristina Pavlović je na konferenciji za novinare održanoj ispred Ustavnog suda ustvrdila da su Ministarstvo uprave i tvrtka APIS primijenili “birokratski formalizam” prilikom provjeravanja potpisa za referendum kako bi proglasili što veći broj potpisa nevažećim. Inicijativa je prikupila potpise za referendum o opozivu Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencije.

Pavlović je rekla da je preko 33 tisuće potpisa građana diskvalificirano na temelju navodne nečitkosti, odnosno nesavršenosti upisanih podataka. Čitkost potpisa je preporučljiva, ali ne bi smjela biti diskvalificirajući kriterij, rekla je.

Inicijativa ističe da se zbog nejasnoće oko toga što je čitko a što nije mogao nevaljanima proglasiti proizvoljni broj potpisa. Taj broj su, tvrde, diktirali vladajući, koji pod svaku cijenu žele spriječiti referendum.

Inicijativa traži da se postupak provjere ponovi kako bi se došlo do stvarnog broja potpisnika jer smatra da postupak koji su proveli Ministarstvo uprave i APIS nepovratno narušen ponašanjem Vlade i Ministarstva uprave.

„Nadamo se da će Ustavni sud to prepoznati i da će omogućiti da u ovoj zemlji ne prevlada birokratski formalizam za kojim su se povodili oni koji su provjeravali potpise, nego da se ide na suštinu, a to je da se poštuje demokracija i volja građana koji su dali potpis”, rekla je Pavlović. Od Ustavnog suda, rekla je, očekuju što bržu reakciju kako bi se zaštitili temelji vladavine naroda.

Tvrde da je Istanbulska konvencija jedan od načina na koji se uvodi rodna ideologija i da je u zemljama u kojima je ta konvencija uvedena, rodna ideologija primijenjena u medijima, školstvu i zakonodavstvu. Ta se ideologija, kaže Pavlović, ne uvodi odjednom, nego postupno, korak po korak, po sistemu “kuhane žabe”.

Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj prema podacima Ministarstva uprave nije uspjela prikupiti potreban broj od 374.740 valjanih potpisa da bi se raspisao referendum – predala je 390.916 potpisa, ispravnih je bilo 345.942, a neispravnih 44.974.

Komentiraj