EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

ISTINA ĆE VAS OSLOBODITI Papa Franjo kritizira ‘lažne vijesti’

Tema idućeg međunarodnog dana sredstava javnog priopćavanja najvjerojatnije će biti borba s ‘lažnim vijestima’, objavio je papa Franjo u petak na Twitteru.

Taj dan uveden nakon Drugog vatikanskog sabora, slavi se svake godine u proljeće. Tema mu se uglavnom objavljuje 24. siječnja, na blagdan svetog Franje Saleškog, zaštitnika novinara.

No ove godine je Papa požurio i objavio na Twitteru da će tema biti preuzeta iz retka Svetog Pisma koji kaže ‘Istina će vas osloboditi’.

Ta tema “smjera na ‘lažne vijesti’, neutemeljene informacije koje pridonose stvaranju i poticanju jake polarizacije mišljenja”, obrazložila je poslije Sveta Stolica u priopćenju.

Budući da su se velike društvene mreže, ustanove i politike “počele baviti tim fenomenom, i Crkva želi dati svoj doprinos nudeći razmišljanje o uzrocima, logici i posljedicama dezinformiranja u glasilima”, dodala je.

Cilj je usto “promicati profesionalno novinarstvo koje uvijek traga za istinom, dakle novinarstvo mira koje potiče razumijevanje među ljudima”, ističe Sveta Stolica.

“Točna informacija može rušiti zidove straha i ravnodušnosti”, izjavio je Papa u travnju.

Komentiraj