Istarski vinar o Vučićevoj izjavi: “Ne znam zašto je to rekao, pa naši navjerniji kupci su iz Srbije”

Poznati istarski vinar Nikola Benvenuti, a ujedno i šef Vinistre osvrnuo se na komentaresrbijanskog predsjdnika Aleksandra Vučića o istarskoj malvaziji.

Podsjetimo, Vučić je za sarajevsku komercijalnu televiziju Face u intervjuu snimljenom ranije ovaj tjedan, zapravo ničim izazvan, rekao da je istarska Malvazija “loše vino koje ništa ne valja” te da Srbija proizvodi puno bolja vina. “Vino (Malvazija) je odvratno i nitko ne može da ga pije”, izjavio je Vučić.

Nikola Benvenuti kazao je za portal 24sata da poziva Vučića u Istru i kuša Malvaziju. “Vrhunsko je to vino koje osvaja ne samo domaća, već i svjetska odličja i jako je tražena. Ne bi ulazio u ukuse gospodina Vučića, ali se isto tako o ukusima ne raspravlja i ne znam zašto je to izjavio”, poručio je i dodao da su stanovnici Srbije obožavatelji tog vina.

“Vučićevi sugrađani najbolje znaju da to nikako nije tako jer su naši vjerni kupci i redovito dolaze u Istru i kod mene u naš podrum po malo dobre kapljice. Istarska se Malvazija izvozi diljem Europe i svijeta. Cijenjena je među vrhunskim poznavaocima dobrog vina, pa Vučiću predlažem da posjeti ovogodišnju Vinistru gdje ću ga osobno ako treba upoznati s pravim draguljem Istre”, kazao je Benvenuti.

Boris Miletić: “Preporučio bih Vučiću da posjeti Istru i nauči nešto o vinu i suživotu”

Inače, na Vučićevu izjavu osvrnuo se i gradonačelnik Pule Boris Miletić. I on je pozvao Vučića u Istru ‘ukoliko želi naučiti nešto o vrhunskom vinu, suživotu i toleranciji’.

“Vinske preferencije Aleksandra Vučića stigle su i do nas u Istri, domovini malvazije. Na sreću, naši dragi gosti i prijatelji iz Srbije čije je srce u Istri ne dijele stavove gospodina Vučića. I ne mislim pri tom samo na malvaziju”, poručio je Miletić u priopćenju te srbijanskom predsjedniku srenuo pažnju na to da je rad i trud istarskih vinara prepoznat u cijelom svijetu te da istarska vina redovito dobivaju zlatne medalje na svjetskim natjecanjima.

“Samo prošle godine istarska vina dobila su Platinastu medalju na najvećem svjetskom natjecanju vina Decanter. Istarska malvazija po svojoj kvaliteti spada u sam vrh svjetskih vina a osim po vinu, Istra je svjetski poznata po maslinovom ulju zbog kojeg je šest godina zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu”, poručio je Miletić.

Na kraju, Miletić je citirao Đorđa Balaševića, kako kaže, našeg neprežaljenog panonskog mornara – “Čija je Istra, njegov je svet!” Živjeli!”

Komentiraj