Istarski stožer ukinuo obvezu nošenja maski u učionicama

 

Istarski stožer u ponedjeljak je izvijestio da je ukinuta obveza nošenja maski u učionicama.

“Temeljem Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije covida-19, vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te procjene epidemiološke situacije na području Istarske županije, Stožer civilne zaštite Istarske županije uz suglasnost Stožera civilne zaštite gradova i općina Istarske županije te osnivača škola, donosi Odluku:

• Da svi učenici i nastavnici tijekom nastave u učionici nemaju obvezu nošenja zaštitne maske

• Maske su obavezne i dalje u zajedničkim školskim prostorima, izvan učionica.

U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije na pojedinom području Istarske županije, donijet će se odluka o potrebi nošenja zaštitnih maski unutar učionica”, stoji u priopćenju.

Istu Odluku donijela je i Međimurska županija.

“Stožer civilne zaštite Međimurske županije, sukladno preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja prema kojoj lokalni stožeri civilne zaštite mogu samostalno donositi odluke o korištenju zaštitnih maski od strane učenika za vrijeme trajanja nastave u školama, te suglasnosti epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, izdao je preporuku kojom se zbog trenutno povoljne epidemiološke situacije ublažava obveza nošenja maski za učenike osnovnih i srednjih škola za vrijeme trajanja nastave u smislu da nije obvezno nošenje zaštitnih maski za vrijeme trajanja nastave u školama.

Maske su i dalje potrebne u javnom prijevozu te prilikom dolaska i odlaska u školu. Važno je također u razredima osigurati preporučenu distancu među učenicima.

Ako se u nekoj školi dogodi obolijevanje učenika ili nastavnika, donosit će se posebne odluke za te pojedine škole, odnosno pojedine razrede u toj školi.

Ova preporuka bit će na snazi do daljnjega ako se neće pogoršati epidemiološka situacija. Stoga apeliramo na sve učenice i učenike da se drže pravila socijalne distance, budu odgovorni i čuvaju sebe i svoje bližnje kako bi mogli zadržati povoljnu situaciju”, priopćili su.

Komentiraj