Istarski pršut Pisinium šampion ‘Dana hrvatskog pršuta’

Autor:

Foto by: Željko Curić i Tonči Plazibat

S osvojenih 93.86 bodova apsolutni pobjednik četvrtih ‘Dana hrvatskog pršuta’ je istarski pršut pazinske tvrtke Pisinium.

“U proizvodnju pršuta uključena je čitava obitelj, neprestano podižemo ljestvicu kvalitete, ulažemo u proizvodnju i promociju istarskog pršuta pa je šampionska titula potvrda i poticaj da nastavimo dalje u istom smjeru“, rekla je Hani Hreljak iz tvrtke Pisinium te dodala kako je “istarski pršut certificirani proizvod, koji za razliku od drniškog i dalmatinskog nema kožu i potkožno masno tkivo, soli se morskom solju te začinima poput papra, lovora, ružmarina te se izlaže se atmosferi suhog zraka”.

Ove godine na ‘Danima hrvatskog pršuta’ na ocjenjivanje je pristiglo 11 uzoraka među kojima su zastupljeni svi certificirani hrvatski pršuti. Da je riječ o proizvodima iznimne kvalitete govori i činjenica da su izostale brončane medalje pa su uz šampionsku titulu, dodijeljena tri srebra i sedam zlata.

Za razvoj pršutarske proizvodnje dodijeljene su i posebne nagrade proizvođačima Željku Piliću iz drniške tvrtke BEL-CRO Trade i posthumno Miji Lešini osnivaču tvrke Mijukić Prom iz Runovića.

“Potencijal pršutarske proizvodnje je velik. Kroz protekle četiri godine proizvodnja je narasla 40 posto i sada članovi Klastera proizvode oko 350 tisuća komada pršuta. Potencijal za rast je još i veći. Samo smanjenjem uvoza zamjenskih proizvoda i kontinuiranim rastom izvoza, našu proizvodnju kroz samo nekoliko godina možemo udvostručiti. Kada tome pridodamo podatak kako iz godine u godinu raste udio hrvatske sirovine u našim pršutanama, vidimo koliki je to doprinos razvoju gospodarstva u Hrvatskoj“, istaknuo je Darko Markotić, predsjednik Klastera Hrvatskog pršuta.

Posebni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković, na svečanom otvorenju govorio je o važnosti pršuta kroz povijest. Izaslanica premijera, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević istaknula je značenje pršuta u gastronomskoj i turističkoj ponudi. Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK kazala je kako HGK potiče promociju pršuta, aktivno sudjeluje u izradi pravilnika i regulative na nacionalnoj razini usko vezanoj uz interese proizvođača, a Jelena Đugum, pomoćnica ministra poljoprivrede istaknula je kako je Danima hrvatskog pršuta započela manifestacija ‘Tjedan hrvatskih zaštićenih proizvoda’.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.