Istanbulska zračna luka počela provoditi zabranu elektroničke opreme na letovima

EPA/SEDAT SUNA

Zabrana većih elektroničkih naprava na letovima za Sjedinjene Države u subotu se počela provoditi u glavnoj turskoj zračnoj luci u Istanbulu, objavile su tamošnje televizije.

Njome se putnicima u ručnoj prtljagi zabranjuje nošenje većine elektroničkih naprava većih od pametnih telefona, poput laptopa, kamera i tableta, na letovima neameričkih aviokompanija poput Turkish Airlinesa.

Ti se uređaji mogu staviti u prtljagu koja se predaje ili u novouvedene sigurnosne sanduke.

Turski ministar prometa Ahmet Arslan kritizirao je ovu zabranu, objavila je državna novinska agencija Anadolija, tvrdeći kako bi te mjere mogle stvoriti “nepravedno natjecanje” među aviotvrtkama.

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmuš također je izrazio protivljenje novoj zabrani, propitkujući koliko je razumna ta odluka američkih i britanskih vlasti.

Američke vlasti su uvele zabranu elektroničke opreme u deset zračnih luka na Bliskom istoku, od Arapskog zaljeva do Maroka, a sve države koje su njome zahvaćene su većinski muslimanske. Velika Britanija je kasnije uvela sličnu zabranu za neke države poput Egipta, Turske, Saudijske Arabije i Libanona.

Komentiraj