HINA/ Denis CERIĆ

“Istanbulska konvencija za dva tjedna na Vladi”

Hrvatski premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade tradicionalno se osvrnuo na aktualne događaje.

Plenković je prvo čestitao Dan žen svim kolegicama i svim ženama u Hrvatskoj. “Nadam se da ćemo i našim politikama doprinijeti za što kvalitetniji i ravnopravniji položaj žena u Hrvatskoj. S obzirom da je to vrlo angažirana tema u Saboru, pri kraju je procedura za upućivanja na Vlada tzv. Istanbulska konvencija. Vjerujem da ćemo idući tjedan ili za dva tjedna konvenciju imati na Vladi i poslati je u ratifikaciju u Saboru. najvažnije je da se koncentriramo na bit a to je zaštita od nasilja. Mnogi na tome žele skupljati poene: SDP je to mogao učiniti dok je bio na vlasti, a sada su veliki kritičari”, rekao je na početku sjednice Plenković.

Plenković se osvrnuo i na problem ovrha i blokiranih građana. “Dali smo naznake u kojem pravcu ćemo ići: dakle, radimo na tri smjera i mjere koje ćemo poduzeti trebale bi omogućiti da država otpiše dugove onim ugroženim kategorijama građana. Drugi je da stvorimo povoljno zakonsko okruženje da bi i privatnici otpisali dugove koje ne uspijevaju naplatiti od građana. Treći je kako unaprijediti i ubrzati provedbu stečaja potrošača za pojedine kategorije blokiranih građana”, rekao je.

Dodao je da bi prema procjenama na taj način znatno smanjili broj blokiranih građana, kojih je sada više od 300 tisuća. “Očekujem da u sljedećih nekoliko tjedana Vlada pripremi zakonske promjene i uputi ih u Sabor kako bi pomogli onima koji su najugroženiji”, istaknuo je.

O izvješću Europske komisije Plenković je rekao da je očekivano, ali i istaknuo kako Vlada mora raditi više na privlačenju ulaganja. “Očekujem od svih vas da napravite iskorake u poduzimanju bržih strukturnih reformi. Ovo je godina bez izbora i očekujem da sve ono što je dugo na dnevnom redu; obrazovna reforma, pravosudna reforma…stavimo u fokus i da na temelju i ovih analiza i sukladno preporukama napravimo napredak u kojem će doći do rasta hrvatskog gospodarstva. Izvješće je očekivano, no i Komisija je konstatirala da smo Lex Agrokorom spriječili velike posljedice na gospodarstvo. To nam daje za pravo da smo i time stvorili preduvjete za gospodarski rast u ovoj godini”, poručio je premijer.

Komentiraj