EPA/SANA

ISTANBUL Turska, Rusija, Francuska i Njemačka na summitu o Siriji

Čelnici Turske, Rusije, Francuske i Njemačke okupljaju se u subotu u Istanbulu na summitu o Siriji čiji je cilj učvrstiti krhko primirje i napredovati prema političkoj tranziciji.

Taj summit na kojem će sudjelovati turski predsjednik Tayyip Erdogan, ruski Vladimir Putin, francuski Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel okupit će prvi puta čimbenike koji podupiru konkurentske snage u Siriji.

Sirijski sukob počeo je 2011., kao masovni prosvjed protiv režima Bašara al-Asada i prerastao je u rat sa stotinama tisuća žrtava, milijunima izbjeglih i raseljenih, a u njega su se umiješale svjetske i regionalne sile.

U protekle tri godine, Rusija i Iran podržavali su Asadov režim i pomogli mu vratiti nadzor nad brojnim enklavama koje su držali pobunjenici ili džihadisti, čime je okončan sukob u brojnim područjima. Francuska i Njemačka dio su skupine o Siriji koja broji još pet zemalja, među kojima i SAD.

“Ključni cilj ovog summita je razmotriti koje nove formule bi mogle biti pronađene kako bi se donijelo političko rješenje” tog kompleksnog sukoba u kojem je dosad poginulo više od 360.000 ljudi, rekao je u petak glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Druga tema bit će primirje u pokrajini Idlib koje je dogovoreno prošlog mjeseca između Erdogana i Putina.

Rusija i Turska potpisale su 17. rujna u Sočiju sporazum kojim se predviđa tampon zona široka 15 do 20 km u pokrajini Idlibu i u dijelovima susjednih pokrajina Hame, Latakije i Alepa.

Međutim, s  približavanjem summita primirje je sve krhkije: posljednjih dana došlo je sukoba a sedam je civila u petak ubijeno u režimskim bombardiranjima Idliba, što je najveća brojka od rusko-turskog sporazuma.

Francuska želi da se produži primirje u Idlibu i da bude zajamčen pristup humanitarnim konvojima, objavila je Elizejska palača.

“Postoje različita stajališta. Ali, sve u svemu, svi žele doći do političkog rješenja u Siriji”, rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ako se i ne dođe do nekog značajnog dogovora – Elizejska palača kaže da su joj “očekivanja skromna”, a Kremlj poziva da se bude “realan” – ovaj skup u novom formatu bit će prigoda za četvero čelnika da pokušaju utvrditi ona područja na kojima se slažu.

 

Komentiraj