Israel Kamakawiwoʻole otišao je ‘iza duge’ prije 25 godina

Israel Kamakawiwoʻole bio je havajski glazbenik poznat široj javnosti nakon što je objavio album ‘Facing Future’ na kojem su bile pjesme koje je on sam preradio: “Over the Rainbow” i “What a Wonderful World” s kojima je postigao međunarodni uspjeh. Svirao je ukulele, a jedan je od najuspješnijih havajskih glazbenika u povijesti.

Svijet se instant zaljubio u ovu gromadu s Havaja, dok su ga lokalci voljeli jer je bio veliki borac za njihova prava i u svojim pjesmama je redovno pjevao o slobodi havajskog naroda i pozivao na bitku za nezavisnost.Umro je prerano, 26. lipnja 1997. godine sa svojih 38 godina života.

Israel se cijelog života borio s gojaznošću, a u jednom trenutku je čak dostigao težinu od 343 kilograma. Bio je visok 188 m. Zbog problema izazvanih viškom kilograma mnogo puta je završio u bolnici, a to ga je na kraju i koštalo života.

Na dan njegove sahrane zastave su na Havajima bile spuštene na pola koplja. Više od 10.000 ljudi se tada okupilo da mu oda počast dok su njegov pepeo prosipali u Tihi ocean. Prema riječima onih koji su tog dana bili na otoku, cijelog dana su automobili i kamioni trubili u čast Nježnom divu. Scene s njegove sahrane našle su svoje mjesto u spotu za pjesmu “Somewhere over the Rainbow/What a Wonderful World”, koji danas ima nevjerovatan broj pregleda.

Komentiraj