facebook.com

Isprobane 5G funkcionalnosti na operativnoj mreži u stvarnim uvjetima

Hrvatski Telekom prvi je u Hrvatskoj realizirao 5G funkcionalnosti u stvarnim uvjetima i tako napravio važan korak prema dolasku 5G mreže u Hrvatsku.

HT je početkom godine pokrenuo modernizaciju radijske pristupne mreže na području cijele Hrvatske. Ta će mreža omogućiti uvođenje 5G tehnologije u trenutku kad se za nju dodijeli potrebni radio-frekvencijski spektar. Mreža koja djeluje u spektru od 3.5 GHz provedena je pred instaliranim 5G sustavom, koristeći uređaje tvrtke Ericsson, spremne za komercijalnu upotrebu. Projekt obuhvaća modernizaciju infrastrukture, transportnih kapaciteta i same radijske opreme koja bi trebala završiti do kraja 2019. godine.

U prvoj polovici godine, HT je zamijenio svih 137 starih s novim, 5G-kompatibilnim baznim postajama na području Istre. Od početka srpnja mjeseca aktivnosti su nastavljene na području grada Zagreba, u kojem će nakon Istre biti implementirana najmodernija mobilna tehnologija u Hrvatskoj i regiji uz bok najrazvijenijim europskim tržištima.

“Prvi smo napravili veliki iskorak u pripremi Hrvatske za 5G, što nas svrstava u europski vrh zemalja koje su to prve napravile. HT vidi komercijalnu implementaciju 5G mreža oko 2020. godine kada će korisnici imati na raspolaganju dodanu vrijednost performansi u odnosu na 4G mrežu. Puni zamah s kompletnim opsegom funkcionalnosti očekuje se u razdoblju od 2025.do 2030. godine“, najavio je Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma zadužen za tehniku i informacijske tehnologije.

Autonomna vozila, pametne kuće i robotika u medicini moći će se realizirati jedino uz najnovije generacije mreže. 5G je sljedeća velika tehnologija koja će značajno poboljšati kvalitetu života ljudi i povećati produktivnost. Nužno je stvaranje međunarodnog sustava koji će omogućiti brzu implementacije mreža diljem svijeta.

Javna demonstracija 5G funkcionalnosti u stvarnim uvjetima održat će se 13. srpnja u Gradu Puli.

Član Uprave HT-a, Boris Drilo, kraj 5G mrežnih uređaja

Komentiraj