Isprika sudca Marciniaka zbog govora na skupu ekstremnih desničara u Poljskoj. Sudit će finale Lige prvaka

Nogometni sudac Szymon Marciniak sudit će u finalu Lige prvaka između Manchester Cityja i milanskog Intera nakon što se ispričao zbog govora na događaju u Poljskoj koji je organizirao krajnje desničarski političar. Marciniak, koji je sudio finale Svjetskog prvenstva između Argentine i Francuske u prosincu, prisustvovao je poslovnoj konferenciji Everest u Katowicama 29. svibnja.

Događaj je organizirao čelnik krajnje desnice Sławomir Mentzen, koji je 2019. koristio slogan “Stojimo protiv Židova, homoseksualaca, pobačaja, oporezivanje i Europske unije.” a 2021. proizveoje pivo pod nazivom White IPA Matters, koje je ismijavalo pokret Black Lives Matter. Marciniakovo prisustvovanje događaju prva je otkrila antirasistička organizacija Never Again, a o tome je izvijestio Guardian.

UEFA, krovno tijelo europskog nogometa, izjavila je u petak da je “marljivo istražila optužbe” i “nedvosmisleno odbacujila vrijednosti koje promiče skupina povezana s ovom konferencijom”.

Dodali  su: “Nakon provedbe temeljitog istraživanja, primili smo izjavu gospodina Marciniaka u kojoj se izražava njegova najdublja isprika i daje pojašnjenje u vezi s njegovom umiješanošću u događaj.” U svojoj izjavi u petak, Marciniak je rekao: “Želim izraziti svoje najdublje isprike za moju umiješanost i bilo kakvu nevolju ili štetu koju je to moglo uzrokovati. “Nakon razmišljanja i daljnje istrage, postalo je očito da sam bio ozbiljno zaveden i potpuno nesvjestan prave prirode i povezanosti predmetnog događaja.”


Komentiraj

nacional banner
nacional banner