Slavko Midzor/PIXSELL

ISPRED HNB-a: Počelo okupljanje prosvjednika iz Udruge Franak

Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića u srijedu je u osam sati počelo okupljanje članova Udruge Franak za prosvjed kojim žele, kako su istaknuli, pružiti potporu Vladi u njezinim nastojanjima da riješi krizu oko kredita u švicarskim francima, ali i izraziti nezadovoljstvo radom Hrvatske narodne banke (HNB) i guvernera Borisa Vujčića.

Jedna od koordinatorica skupa, Ružica Jureta Mrganić, istaknula je kako ovo danas neće biti masovan skup jer očekuju tek nekoliko stotina članova iz Zagreba i cijele Hrvatske, nego skup upozorenja, odnosno podrške Vladi da se riješi dugogodišnji problem dužnika u ‘švicarcima’. Prosvjed će se održati ispred zgrade HNB-a, na Trgu burze.

“Udruga Franak smatra neprihvatljivim stavove HNB-a koji zastrašuje svoje građane i Vladu. Vlada rješenjem o konverziji kredita u švicarskim francima u euro kredite želi zaštiti građane. Zahtijevamo ostavke i procesuiranje guvernera HNB-a Borisa Vujčića zbog manipulacije i zastrašivanja javnosti, zatajivanja informacija i davanja neistinitih podataka. Pozivamo DORH da hitno i temeljito istraži poslovanje HNB-a zbog sumnji u brojne nepravilnosti u poslovanju”, kazala je Jureta Mrganić.

Već početkom tjedna Udruga Franak odbacila je upozorenja HNB-a, dostavljena prošloga tjedna ministru financija Borisu Lalovcu, u kojima središnja banka navodi da bi Vladin model konverzije kredita u švicarskim francima u kredite u eurima mogao srušiti tečaj kune i kreditni rejting zemlje.

Udruga Franak pozvala je danas i saborski Odbor za financije i državni proračun da počne raditi u interesu građana koji ih plaćaju.

Pola sata prije početka skupa, odnosno polaska prosvjednika prema Trgu burze, na središnjem zagrebačkom trgu okupilo se nekoliko desetaka prosvjednika.

Nose već poznate transparente na kojima, među ostalim, piše “Rak franak našeg društva”, “CHF kredit neustavan, nemoralan i neštetan”, “Švicarski franak uzima danak”…

Komentiraj