‘Ispraćaji i sprovodi samo uz užu rodbinu, a sućuti bez kontakata’

Patrik Šegota, voditelj Podružnice Gradska groblja koja objedinjuje 28 zagrebačkih groblja, govori o uputama za sahrane tijekom pandemije

Zagrebačka groblja nedavno su nabavila i predstavila osam novih električnih automobila čija je nabava koštala oko milijun i 400 tisuća kuna, u što je uključen i porez na dodanu vrijednost. Četiri od osam novonabavljenih električnih automobila koristit će se za prijevoz posjetitelja koji imaju poteškoće u kretanju, tri će se koristiti za prijevoz materijala i alata za izvođenje klesarskih radova, dok će jedan prevoziti spremnik za vodu koja će služiti za pranje i održavanje grobova. Dio sredstava za nabavu auta osiguran je iz fonda za energetsku učinkovitost u iznosu od 160 tisuća kuna.

Iz Grada kažu da će se automobili, uz Mirogoj, koristiti i na grobljima Miroševac i Markovo polje te da će njima moći upravljati isključivo obučeni zaposlenici groblja. Prijevoz posjetitelja groblja bit će besplatan, dok će polazišta biti na ulazima groblja. U uporabi će biti svakog dana od 10 do 18 sati.

Voditelj Podružnice Gradska groblja Patrik Šegota napominje da su novonabavljeni automobili na električni pogon, pored ispunjavanja ekoloških zahtjeva na očuvanju okoliša i korištenja obnovljivih izvora energije, pogodni za prometovanje grobljima zbog toga što su bešumni te ne remete mir. “Podružnica Gradska groblja u svojoj strategiji energetske učinkovitosti, pod motom Čista groblja za čisti Zagreb, opredijelila se za očuvanje okoliša smanjenjem emisije CO2 na grobljima povećanjem flote vozila na električni pogon, čime se značajno smanjuje razina zagađenja koja proizvode vozila na fosilna goriva. Kao komunalno poduzeće, Gradska groblja i na ovaj način žele osigurati visoku razinu usluga građanima Grada Zagreba i svim posjetiteljima gradskih groblja”, rekao je Šegota. Automobili za prijevoz posjetitelja s kabinama i grijanjem omogućavat će prijevoz posjetitelja po grobljima tijekom cijele godine, dok se postojećim vozilima promet odvijao samo od travnja do početka studenoga.

Zbog pandemije koronavirusa u cijelom svijetu, Gradska groblja postavila su i nove upute za održavanje sprovoda. “Poštujući preporuke Stožera civilne zaštite i Gradskog stožera, radi poželjnog ponašanja građana u svrhu sprečavanja zaraze koronavirusom i eventualnog daljnjeg širenja, a od četvrtka i obvezujućih odluka Nacionalnog stožera o ograničenjima socijalnih kontakata, Uprava Gradskih groblja preporučuje građanima da se ispraćaji i sprovodi obavljaju samo uz prisustvo članova obitelji. U Gradskim grobljima poduzeli smo sve higijenske i sanitarne mjere zaštite zaposlenika i građana od moguće zaraze ili prijenosa koronavirusa. U dvoranama za ispraćaj pokojnika, na svih 28 gradskih groblja, osigurana su sredstva za dezinfekciju ruku, višekratno se tijekom dana dezinficiraju prostori na grobljima i na krematoriju, kao i predmeti koji se koriste tijekom ispraćaja i sprovoda, poput kolica ili električnih automobila”, rekli su iz Podružnice Gradskih groblja. Napomenuli su da su i svi zaposlenici upoznati s mjerama zaštite na poslu i da imaju odgovarajuća sredstva za zaštitu. Na svim ulazima u dvorane za ispraćaj i na Krematoriju postavljene su pisane preporuke građanima da se sućut izražava samo naklonom, bez fizičkog kontakta, kako bi se smanjila mogućnost zaraze koronavirusom. Preporučuje se i međusobna fizička udaljenost od jednog metra.

Šegota kaže da se svi kontakti građana s upravom groblja trebaju odvijati telefonski ili putem elektroničke pošte. “Molimo građane da za sve upite, molbe ili druge poslove u službama Gradskih groblja koriste mogućnost kontakta elektroničkom poštom ili telefonom kako bi se smanjio broj nepotrebnih fizičkih kontakata sa zaposlenicima. Za sve informacije i usluge Gradskih groblja građanima je na raspolaganju mail adresa [email protected], a sve upite mogu postaviti na brojeve telefona 01 4696 707 i 01 4696 748, radnim danom od 8 do 16 sati. Ako dolaze u urede Gradskih groblja, molimo ih da se pridržavaju preporučenih mjera opreza i zaštite zdravlja drugih građana i zaposlenika”, objasnio je Šegota.

Komentiraj