FaH

ISPORUČENA 32 NOVA UREĐAJA: U Hrvatskoj nema listi čekanja na umjetne pužnice

U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Sestara milosrdnica tehnički ministar zdravlja Dario Nakić predao je u ponedjeljak toj bolnici 20 uređaja umjetnih pužnica za djecu i 12 uređaja umjetnih pužnica za odrasle, na čiju ugradnju u Hrvatskoj nema listi čekanja, odnosno svi pacijenti kojima su potrebne pužnice dobivaju ih odmah, na trošak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Ministar Nakić uređaje je simbolički predao zamjenici ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Dijani Zadravec, istaknuvši da se nabavom i ugradnjom umjetnih pužnica na trošak zdravstvenog osiguranja nastavlja  “jedna dobra hrvatska priča koja traje već godinama”.

KBC Sestre milosrdnice kao središnje tijelo za zajedničku nabavu u proteklom je razdoblju proveo nabavu ugradbenog materijala – umjetnih pužnica za 2015. i 2016. godinu, te je bolnica sklopila Okvirni sporazum s tvrtkom Media d.o.o. za dvogodišnje razdoblje. Po tom okvirnom sporazumu za cijelu Hrvatsku nabavljeno je 40 kompletnih uređaja umjetnih pužnica za djecu i 24 kompletna uređaja umjetnih pužnica za odrasle. Danas je isporučena druga polovica ugovorenog materijala, dok je prva polovica bila isporučena prošle godine.

“Dajemo značenje nečemu što se treba nastaviti neovisno o bilo kakvim političkim orijentacijama. Dobre stvari u zdravstvenom sustavu trebaju imati svoj kontinuitet, tko god da ih je započeo i razvijao”, istaknuo je prilikom primopredaje.

Ravnatelj HZZO-a Fedor Dorčić  istaknuo je da je riječ o ukupnoj investiciji od 5,9 milijuna kuna i nabavi 64 aparata za 2015. i 2016.

Jedan uređaj košta 89.000 kuna, a HZZO plaća bolnicama taj iznos izvan bolničkih limita. Ugradnju pužnice HZZO plaća putem DTP računa iznosom od  8700 kuna, rekao je Dorčić.

“Za umjetne pužnice nema liste čekanja, a cilj nam je da tako bude i u budućnosti. Nabavljamo onoliko pužnica koliko je potrebno. U ovom trenutku umjetne pužnice u Hrvatskoj ugrađuju četiri KBC-a, Split, Rijeka, Osijek i Sestre milosrdnice, gdje se  obrađuje 75 posto slučajeva”, istaknuo je Dorčić.

Ugradnja umjetne pužnice vrhunski je medicinski postupak koji je u Hrvatskoj prvi put učinjen prije 20 godina – 1996. upravo u KBC-u Sestre milosrdnice na odrasloj osobi, a  1997. na djetetu, podsjetila je zamjenica ravnatelja KBC-a Zadravec.

Hrvatska je danas 12. u svijetu po ugradnji kohlearnih implanta (pužnica), ispred Njemačke, Velike Britanije, Finske i Italije. Do danas je u Hrvatskoj ugrađeno 650 pužnica, a od toga 445 u KBC Sestre Milosrdnice, zbog čega je upravo taj KBC i odabran za ovu primopredaju. U KBC Sestre Milosrdnice danas djeluje Referentni centar za kohlearnu implantaciju, kirurgiju nagluhosti i gluhoće s timom vrhunskih stručnjaka. Od 2002. godine sredstva za pužnice prikupljala su se putem humanitarnih akcija, a od 2007. godine do danas umjetne pužnice financira HZZO.

Komentiraj