Hina

Ispitivanjem novih svjedoka nastavljeno suđenje za Fimi mediu

U nastavku ponovljenog suđenja u slučaju Fimi media svjedok Bojan Dimić posvjedočio je u četvrtak da je njegova tvrtka izdavala fiktivne račune za tu marketinšku agenciju preko koje se, po Uskokovim sumnjama, punio HDZ-ov “crni fond”, dok je bivši direktor Crosca Bojan Milković ustvrdio da je suradnja s Fimi medom bila temeljena na potrebi.

Bojan Dimić, vlasnik tvrtke Onida, koji se na početku suđenja o Fimi mediji nagodio na šest mjeseci zatvora, kazao je pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda da su od siječnja 2006. do 2011. izdali 55 fiktivnih faktura.ž

Ispričao je da im je Fimi media davala parametre koje bi on stavio u fakturu. Fimi media im je potom uplaćivala novac koji im je svjedok vraćao natrag, s tim da bi dio zadržao za sebe.

Bivši direktor u Ini i Croscu Bojan Milković nije želio svjedočiti s obzirom da je optužen zbog suradnje s Fimi mediom. No, ustvrdio je kako je suradnja temeljena na potrebi jer su trebali tvrtku koja je trebala pokriti njihove usluge.  Uprava Crosca bila je zadovoljna s uslugama Fimi medije, čije su materijale koristili širom svijeta.ž

Milković nije htio odgovoriti na pitanje tužiteljice je li poslovnik tajnik Crosca Mladen Bradač utjecao na njegovo imenovanje. Poznato mu je da je Bradač poznavao prvooptuženoga Ivu Sanadera, ali ne zna je li među njima postojala neka obiteljska poveznica. Svjedok je rekao da je 2009. prešao u Inu i da je i nakon toga Crosco nastavio surađivati s Fimi mediom.

Uz bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera i njegovu bivšu stranku na optuženičkoj klupi su bivši šef carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak, te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Svi su na početku ponovljenog suđenja, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje “crnog stranačkog fonda” preko marketinške agencije Fimi media, po kojoj je slučaj postao poznat u javnosti.

Suđenje je lani u lipnju krenulo iznova pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda, nakon što je Vrhovni sud 2015. srušio nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

HDZ je u prvostupanjskom postupku bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Unatoč priznanjima u prvom postupku, Barišić je kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević s godinu i pol, a Nevenka Jurak s dvije godine zatvora i oduzimanjem 2,5 milijuna kuna koristi. Uvjetnu kaznu dobio je jedino Maček, koji se nije žalio na presudu.

Na ponovljenom suđenju dosad je ispitano osam svjedoka, a još ih treba ispitati dvjestotinjak.

Komentiraj