HINA/Tomislav Pavlek

Ispitivanje tražbina vjerovnika Sokol Marića odgođeno za veljaču

Trgovački sud u Zagrebu odgodio je za 1. veljače iduće godine ročište za ispitivanje tražbina vjerovnika Sokol Marića d.o.o u predstečajnom postupku, prihvativši objašnjenje tog dužnika da je “u tijeku postupak usklađivanja međusobnih tražbina dužnika” s koncernom Agrokor i povezanim društvima.

Ročište na kojem su trebale biti ispitane tražbine više od 200 vjerovnika u ukupnom iznosu većem od 190 milijuna kuna trebalo je biti održano 6. prosinca na zagrebačkom Trgovačkom sudu, a prema ocjeni suda, do odgode je došlo ”zbog okolnosti za koju dužnik nije odgovoran”.

Prema tablici prijavljenih tražbina ukupno 203 vjerovnika, od Sokol Marića najviše potražuju banke, među njima Raiffeisen banka koja ukupno potražuje oko 71 milijun kuna, slijedi Addiko (bivša Hypo) banka s nešto više od 40 milijuna kuna i Štedbanka sa 16,5 milijuna kuna tražbina.

Hrvatska poštanska banka (HPB) potražuje 14,5 milijuna kuna, Erste oko 10,1 milijuna, Zagrebačka banka nešto više od pet milijuna i BKS Bank oko 4,5 milijuna kuna. Među ostalim vjerovnicima s višemilijunskim potraživanjima su i Hypo Alpe Adria Leasing i Raiffeisen Leasing s tražbinama od 3,4 odnosno 1,4 milijuna kuna, ali i Konzum u sklopu koncerna Agrokor s uvjetnom tražbinom od 3,1 milijun kuna. Ministarstvo financija – Porezna uprava od Sokol Marića u predstečajnom postupku, kako se navodi u tablici, potražuje oko 11,9 milijuna kuna.

Objava tablice prijavljenih tražbina Sokol Marića uslijedila je nakon što je sredinom listopada Trgovački sud u Zagrebu donio rješenje kojim se otvara predstečajni postupak nad Sokol Marićem te su pozvani vjerovnici da do kraja listopada prijave svoje tražbine od te tvrtke koja je u ovoj godini prijavila povećani iznos ukupnog duga za čak 142 milijuna kuna ”temeljem mjenica iz faktoring poslova s Agrokor/Konzumom”.

Prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka podnio je sam dužnik, a u priloženom planu restrukturiranja navodi se da je “dodatni element prijeteće nelikvidnosti posljedica nedavnih objava poslovnih rezultata Agrokora u 2015. i 2016. na osnovi kojih se pretpostavlja realni otpis potraživanja od Agrokora u iznosu do 70 posto”.

U planu stoji i da je Sokol Marić u posljednja dva odnosno tri mjeseca prije pokretanja predstečaja izgubio ugovore u vrijednosti od oko 80 milijuna kuna pa se u 2018. pretpostavlja ukupni gubitak prihoda od oko 100 milijuna kuna.

Tvrtka Sokol Marić osnovana je 1991. u Zagrebu, a danas je jedini osnivač Zlatko Marić. Ujedno je i najveće privatno zaštitarsko društvo u Hrvatskoj, koje zapošljava otprilike 2000 radnika, a među korisnicima je i veliki broj novčarskih institucija. Mrežom od devet podružnica Sokol Marić je operativno obuhvaćao cijeli prostor Republike Hrvatske.

Komentiraj