ISMET EFENDIĆ: ‘Neraskidiva je veza kulturnjaka Sarajeva i Zagreba’

Jubilarni 10. Ja BIH festival – 5 dana Sarajeva od 12. do 16. listopada u Zagrebu

Deseti, jubilarni Ja BIH festival – 5 dana Sarajeva u Zagrebu održava se od 12. do 16. listopada u centru Zagreba. Festival iza čije inicijative i organizacije stoje Udruga za promicanje kulture i umjetnosti JA BIH i njen predsjednik Ismet Efendić, podržavaju Grad Zagreb, Kanton i Grad Sarajevo, Ured za kulturu grada Zagreba, Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Napretkov kulturni centar i Bošnjačka nacionalna zajednica grada Zagreba. Usprkos krizi izazvanoj pandemijom covida-19 i svim organizacijskim problemima, Ismet Efendić uspio je pripremiti bogati program koji će se održati u Klovićevim dvorima, Kinoteci i KIC-u.

„Bilo nam je jako stalo do toga da održimo tradiciju, osobito zato što se radi o desetom festivalu, a to nam je uspjelo čak i lani usprkos koroni i svim restriktivnim mjerama. Doduše, lani smo imali festival samo u Zagrebu, nismo išli u BiH i zato smo početkom godine odlučili da ta sredstva koja nam Grad Zagreb daje za poticaje događaja u kulturi objedinimo u jedan, jubilarni festival na kojem će Sarajevo deseti put gostovati u Zagrebu. A Zagreb će gostovati u Sarajevu nadam se do kraja ove godine, s nekim od nagrađivanih filmova i predstava kojima se sarajevska publika itekako veseli. Rekli smo da ćemo usprkos covidu koji je sveprisutan i usprkos potresu koji je teško pogodio i Zagreb i okolicu, dovesti Sarajevo u Zagreb, da mu pruži osmijeh i da najbolje od sebe – a to su prije svega kultura i umjetnost“, kaže Efendić.

U utorak, 12. listopada, Festival otvara „Večer prijateljstva“ u Galeriji Klovićevi dvori, gdje će biti postavljena izložba plakata, crteža i ilustracija Dejana Slavuljice s ALU-a Sarajevo, uz koncert „Sve ove godine“ na kojem će svirati trio Boško Jović na gitari, Mario Rašić na basu i Bruno Philipp na klarinetu.

Prema riječima Ismeta Efendića, za organizaciju festivala dobili su i podršku nove sarajevske uprave, s kojom je stupio u kontakt još ljetos, a na festival će doći i sarajevski dogradonačelnik Haris Bašić: „Sve strukture u Sarajevu, na čelu s novom gradonačelnicom Benjaminom Karić, zdušno su to podržale, a osobito su nas podržali umjetnički krugovi koji su istureni u kulturnom životu BiH – od organizatora Sarajevo Film Festivala do organizatora književnih festivala, književnika i glazbenika, ljudi koji vole Zagreb i vjeruju da kultura spaja gradove i ljude.“

Efendić posebno ističe da bez te prijateljske pomoći ne bi ni bilo moguće organizirati ovakav festival: „Vi znate da je budžet ovog festivala smiješno mali, ali ipak smo uspjeli pripremiti raznoliki program.“

Na festivalu će publika moći pogledati i recentne bosanskohercegovačke filmove u dvorani Kinoteke, gdje će 13. 10. biti prikazani dokumentarni filmovi s festivala AJB DOC: “Đemo“ Lejle Kajić i Davorina Sekulića i “Dream team babe“ Lejle Zvizdić. Na istom mjestu će 14. listopada biti prikazan omnibus Sarajevo Film Academyja „Što tebi znači BiH“ autorica Alme Cocay, Ree Memić, Sare Ristić i Mirele Salihović.

Iste večeri u KIC-u će se održati Književna večer s Darkom Cvijetićem, gostom direktorom festivala knjiga Bookstan i Buybook, uz kantautora i šansonijera Narcisa Vučinu, dok će u petak, 15. listopada, u KIC Dokukinu 25 godina nakon premijere biti prikazan „Savršeni krug“ Ademira Kenovića, kao hommage Mustafi Nadareviću. O tome je Efendić rekao: „To nam je jedan biser u programu, koji je naš Mustafa zaslužio, a iskreno se nadam da će nam se pridružiti i članovi njegove obitelji, kao i kolege glumci i režiseri. O filmu i radu s Nadarevićem govorit će posebni gost večeri, sam redatelj Ademir Kenović.“

Kao i svake godine, Ja BIH festival završava zabavnim programom na otvorenom, u subotu, 16. listopada, u podne, ispred Napretkova kulturnog centra u Bogovićevoj 1: „Bit će to brdo događanja na samoj zagrebačkoj kulturnoj špici. Prvo će svirati naš prijatelj Narcis Vučina, koji proslavlja 50. obljetnicu umjetničkog rada, a pridružit će mu se mladi umjetnik i šansonijer Emir Bukovica, koji se sa svojim posljednjim projektom ‘Bukowskee’ već proslavio u Americi“, najavio je Ismet Efendić i rekao kako ga posebno veseli činjenica da ih je ove godine podržala i Croatia Records: „Oni su izdali kompilacijski CD koji se zove ‘5 dana Sarajeva u Zagrebu’ i na kojem će biti sve snimke izvođača koji su posljednjih deset godina nastupali na festivalu – od Dine Merlina i Zabranjenog pušenja do Amire Medunjanin. Taj će CD biti promoviran upravo te subote na špici, a promovirat će i CD mlade pjevačice fada iz Lisabona Maje Milinković, koja je već postala međunarodna zvijezda.“

Tom prilikom predstavit će se i Turistička zajednica Sarajeva kroz program „Moje Sarajevo Moja Priča“, uz goste Darka Cvijetića i Damira Uzunovića.

Festival završava u Kinoteci projekcijom dvaju filmova sarajevskog režisera s ljubljanskom adresom Miroslava Mandića, „Stvari na čuvanje“ i „Sanremo“, uz gostovanje Zijada Mehića, prorektora za nastavu Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo. Ismet Efendić napomenuo je su ulaznice za sva događanja besplatne, jedino je ulaz na svečano otvaranje u Klovićevim dvorima, zbog strogih epidemioloških mjera, ograničen samo na one s pozivnicama.

Na pitanje jesu li političari iz BiH i Hrvatske koji se međusobno prepucavaju uspjeli posvađati kulturnjake iz naših dviju susjednih zemalja, sarajevski Zagrepčanin, odnosno zagrebački Sarajlija, Ismet Efendić odgovara: „Nisam u politici i već sam dosta mator i nisam se ubacio ni u jedno kolo. No što se tiče kulturnjaka i institucija, kako u Sarajevu tako i u Zagrebu – dakle, kazališta, muzeja, akademija – nakon svih ovih godina mogu potvrditi da oni izvanredno komuniciraju i da su to neraskidive veze. Pitam se, zašto se taj način suradnje koju desetljećima njeguju kultura i kulturnjaci ne primjenjuje i na politiku? To je sjajan recept, koji stvarno funkcionira. Nadam se da će nove snage i novi političari koji su preuzeli vlast i u Zagrebu i u Sarajevu promijeniti naše međusobne odnose na bolje, da će srušiti barikade koje među ljudima i ne postoje. Uostalom, u kulturi samo kvaliteta prolazi“, zaključio je Ismet Efendić.

Komentiraj