Islandski premijer na čelu privremene vlade do izbora

EPA/ANTON BRINK

Islandski predsjednik prihvatio je u subotu službenu ostavku vlade desnog centra, ali je zatražio od premijera da ostane na položaju do formiranja nove vlade.

Premijer Bjarni Benediktsson pozvao je u petak na održavanje novih izbora nakon povlačenja jedne stranke iz koalicije desnog centra, koje je dovelo do pada njegove vlade formirane prije devet mjeseci nakon napornih pregovora, izazivajući još jednu u nizu političkih kriza.

Izbori bi se, nakon što što se službeno objavi raspad vlade, trebali održati prije kraja godine, vjerojatno u studenome, nešto više od godinu dana nakon zadnjih parlamentarnih izbora izazvanih skandalom Panama Papers.

“Prihvatio sam ostavku premijera kojemu sam dao povjerenje kao i njegovoj vladi da ostanu na vlasti do sastavljanja nove vlade”, izjavio je šef države Gudni Johannesson u priopćenju objavljenom nakon njegova susreta s Benediktssonom.

Predsjednik je situaciju nazvao “neuobičajenom pa čak i jedinstvenom” za taj otok u sjevernom Atlantiku.

S 32 mjesta od 63 koliko ukupno broji Althingi, jednodomni islandski parlament, vladina koalicija imala je jedva apsolutnu većinu.

Komentiraj