Islandski predsjednik dao je u četvrtak mandat za sastavljanje nove vlade čelnici Lijevog zelenog pokreta Katrin Jakobsdottir, iako je njezina stranka bila druga na parlamentarnim izborima u subotu.

Taj je potez zadao udarac premijeru Bjarneu Benediktssonu iz Nezavisne stranke koji je sazvao prijevremene izbore u rujnu, niti godinu dana nakon što je pokušao zatajiti skandal u koji je bio uključen njegov otac. On je svojedobno intervenirao kako bi se obrisali kriminalni dosjei jednoga seksualnog prijestupnika.

Riječ je o muškarcu koji je 2004. dobio pet i pol godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja svoje maloljetne pokćerke.

Nordijski otok s 340.000 stanovnika financijska kriza 2008. najteže je pogodila. No zahvaljujući brzom turističkom napretku postigao je vrlo brzo izniman gospodarski skok.

Islandski glasači u subotu su izišli na prijevremene parlamentarne izbore nakon što se prošli mjesec raspala vladajuća koalicija triju stranaka konzervativnog i centrističko-liberalnog opredjeljenja zbog spomenutog seks skandala.

Koalicija Bjarnija Benediktssona bila je na vlasti od siječnja i tek je predstavila svoj proračun za 2018. kad se iz nje zbog seks skandala povukla stranka Svijetla budućnost, kao razlog za odlazak navevši “ozbiljnu povredu povjerenja”.

Ovo su drugi prijevremeni izbori na Islandu u nekoliko godina. Posljednji su održani u listopadu 2016. nakon javnog gnjeva građana zbog curenja dokumenata koji su pokazali da su bivši premijer Sigmundur David Gunnlaugsson i njegova supruga imali offshore tvrtku na Britanskim Djevičanskim Otocima. Gunnlaugsson je dao ostavku u travnju 2016., te je odbacio bilo kakvu krivnju.

Uz političke skandale, sve snažniji osjećaj nejednakosti i nelagode zbog imigranata u jednoj od etnički najhomogenijih država svijeta uzdrmao je demokraciju poznatu po političkoj i društvenoj stabilnosti.

Izborni rezultati su pokazali da je koalicija na čelu s Lijevim zelenim pokretom moguća ako se udruže sa socijaldemokratima, Naprednom strankom i Piratskom strankom. Zajedno bi imali 32 od ukupno 63 mjesta u parlamentu.

Nezavisna stranka, koja je desetljećima dominirala islandskom politikom, nije uspjela osvojiti parlamentarnu većinu.

Komentiraj