Ideja referenduma o ulasku Islanda u Europsku uniju dio je pregovora o formiranju nove vlade te otočne države, otkrio je u ponedjeljak član jedne od uključenih stranaka.

Dva mjeseca nakon izbora koji su održani 29. listopada vode se razgovori između triju stranaka desnice i centra – Stranke neovisnosti koju čine konzervativci i euroskeptici, Reformista i stranke Svjetla budućnost koja se zalaže za članstvo u EU-u.

Islandski mediji su krajem prošlog tjedna potvrdili da će te tri stranke u svoj program uvrstiti održavanje referenduma o EU-u.

“Mislim da su mediji ovog vikenda bili efikasniji od mene u prikupljanju informacija. Nismo potpisali vladin program, raspravljamo o njemu. Postigli smo nekakav dogovor o idejama, uključujući i tu”, rekao je u ponedjeljak Ottarr Proppe, predsjednik Svjetle budućnosti.

Island je 2009., dok je na vlasti bila stranka ljevice, podnio zahtjev za članstvom u EU-u.

Iduća vlada, ona desnog centra u kojoj je sudjelovala i Stranka neovisnosti, obećala je da će organizirati referendum o prekidu procesa pridruživanja, ali ga je 2015. zaustavila bez konzultacija s narodom.

Islanđani se većinom protive pristupanju EU-u, smatrajući kako njihova država koja je već članica Europskog ekonomskog prostora i Schengena ne može ništa od toga dobiti. Usprkos tome, mnogobrojni Islanđani žele glasovati o tom pitanju.

Mediji tvrde kako su stranke blizu dogovoru o formiranju nove vlade koju će voditi 46-godišnji konzervativac Bjarni Benediktsson.

Komentiraj