Povjesničar i novo lice na političkoj sceni Islanda Gudni Johannesson odnio je pobjedu na predsjedničkim izborima, javljaju svjetske agencije.

Neovisni kandidat u nedjelju je proglasio pobjedu, poručujući kako će dati sve od sebe da pomogne ujediniti zemlju. “Island to želi i zaslužuje”, rekao je.

Prema neslužbenim rezultatima osvojio je 38,5 posto glasova, a najbliža suparnica Halla Tomasdottir 29,4 posto. Ostalih sedam kandidata bitno zaostaje za dvoje najjačih kandidata.

Poručio je kako će mu prvi zadatak biti odletjeti u Francusku i podržati Islanđane, koji u ponedjeljak protiv Engleza igraju utakmicu osmine finala Europskog prvenstva. Procjenjuje se kako je oko deset posto populacije cijelog Islanda trenutno u Franczskoj na EURO-u, kojeg je Island izborio po prvi put.

Reprezentativci Islanda svoje su glasove dali u hotelu u Annecyju, a isto nije bilo omogućeno i navijačima, pa se očekuje kako je izlaznost predsjedničkih izbora ospod 65%.

Johannesson će na predsjedničkom mjestu naslijediti Olafura Ragnara Grimssona, koji je na toj poziciji još od 1996. godine. 47-godišnji Johannesson stručnjak je u političkoj povijesti, diplomaciji i Ustavu. Nije se izjasnio koju političku stranku podržava. Za sebe kaže da je običan otac koji obožava čitati, trčati i igrazi nogomet. Zanimljivo, preveo je četiri knjige američkog autora horora Stephena Kinga.

Komentiraj