Island će 28. listopada održati prijevremene parlamentarne izbore, rekao je u ponedjeljak predsjednik Gudni Johannesson, nakon što je prošli tjedan pala vlada zbog skandala u koji je uključen premijerov otac.

Premijer Bjarni Benediktsson sazvao je izbore nakon što je jedna stranka u vladajućoj koaliciji napustila vladu formiranu prije manje od devet mjeseci.

Vlada u odlasku ostat će upamćena kao vlada koja se najmanje zadržala na vlasti u povijesti zemlje. Prethodna vlada pala je zbog Panamskih dokumenata koji su razotkrili offshore porezne oaze.

Odlazeća liberalna stranka “Svijetla budućnost” navela je kao razlog izlaska iz koalicije s konzervativcima i liberalnom Reformističkom strankom “iznevjereno povjerenje” nakon što je konzervativna Stranka neovisnosti premijera Bjarnia Benediktssona navodno pokušala prikriti skandal u koji je uključen njegov otac.

Otac premijera je ministarstvu pravosuđa napisao preporuku za svojeg prijatelja da mu se izbriše kriminalni dosje nakon što je osuđen za seksualno zlostavljanje djece. Ministrica Sigridur Andrsen je prvo odbila otkriti tko je napisao pismo preporuke, ali je to ipak učinila pod pritiskom parlamentarnog odbora.

Premijer tvrdi da je koalicijske partnere o slučaju obavijestio kada je to mogao legalno učiniti.

S 32 mjesta od 63 koliko ukupno broji Althingi, jednodomni islandski parlament, vladina koalicija jedva je imala apsolutnu većinu.

Komentiraj