Islamska zajednica u BiH: “Muslimani su dužni odabrati cjepivo koje ne sadrži svinjsku želatinu”

Iako je svijet sve optimističniji zbog cjepiva protiv koronavirusa, pojavila su se negodovanja nekih religijskih zajednica zbog određenih sastojaka u cjepivu koji krše zakone vjere.

Iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini tako su za portal Klix.ba istaknuli su da nemaju ništa protiv cjepiva koja su odobrile nadležne stručne institucije i kojima se ljudi štite od zaraze i bolsti.

“Islam poziva ljude da brinu o svom zdravlju i da traže lijek za bolesti koje ih zadese. Poslanik, a.s., je rekao da je Bog Dragi za svaku bolest dao i lijek i pozvao muslimane da tragaju za tim lijekom. To je, dakle, vjerska obaveza muslimana. Ono, pak, što je njima zabranjeno jest da lijek traže u onom što je Allah zabranio. U zabranjene stvari spadaju i svinja i svinjski proizvodi”, navodi se u odgovoru Islamske zajednice.Islamska zajednica u BiH: “Muslimani su dužni odabrati cjepivo koje ne sadrži svinjsku želatinu”

Iz Islamske zajednice kažu da, ako je točno da cjepiva sadrže svinjsku želatinu, muslimani su dužni odlučiti se za cjepiva koje ne sadrže tu komponentu, a efikasne su u liječenju od koronavirusa. Ako, pak, ne postoji drugi izbor, posljednju riječ mora dati struka, ‘farmaceutska i šerijatsko-pravna’, zaključili su.

Većina cjepiva protiv koornavirusa sadrći svinjsku želatinu koja služi kao stabilizator, odnosno osigurava cjepivo prilikom transporta i skladištenja. No, muslimanima prema standardima halal ishrane, nije dozvoljena konzumacija svinjskih proizvoda. To ne stvara probleme samo islamskoj zajednici, već i židovskim zajednicama, u kojima se konzumacija svinskih proizvoda također smatra vjerski nečistom.

Komentiraj