Islamska država preuzela odgovornost za napad u Londonu

Islamska država (IS) preuzela je odgovornost za napad nožem u Lonodnu, priopćila je u ponedjeljak novinska agencija te skupine Amaq.

“Izvršitelj napada u četvrti Streatham u južnom Lonodnu je borac IS-a koji je odgovorio na naš poziv da se napadaju građani koalicijskih zemalja”, stoji u priopćenju.

Sudesha Ammana policija je ustrijelila pošto je u nedjelju izbo ljude na užurbanoj londonskoj ulici.

Bio je 2018. zatvoren zbog terorističkih aktivnosti i pušten nakon odsluženja polovine trogodišnje zatvorske kazne.

Amman je hvalio IS, raspačavao al Qaidine materijale na internetu i poticao svoju djevojku da roditeljima odrubi glavu. U vrijeme napada bio je pod nazorom britanskih službi.

Premijer Boris Johnson najavio je u ponedjeljak strože zakone za terorističke osuđenike nakon napada u Londonu koji je počinio taj osuđenik za islamistički terorizam prerano otpušten iz zatvora.

Britanski političari nekoliko su puta pozivali da se zakoni za osumnjičenike povezane s terorizmom pooštre. Ovaj poziv se ubrzao pošto je u studenome bivši zatvorenik ubio dvoje ljudi i ranio još troje prije nego što ga je policija ustrijelila u blizini londonskog mosta.

U trenutku kad se počeo baviti aktivnostima vezanima uz terorizam, Amman je imao 17 godina i živio je s majkom i mlađom braćom i sestrama, rekle su vlasti. Policija je postala svjesna njegovih aktivnosti u travnju 2018. te su ga mjesec dana poslije naoružani policajci uhitili u sjevernom Londonu.

Kad je policija pregledala njegovo računalo i mobitel, pronašli su da je skidao materijale o izradi eksplozivnih naprava i izvođenju terorističkih napada, rekli su tužitelji.

U prosincu 2017. Amman je objavio fotografiju vođe Islamske države, Abu Bakr al-Bagdadija, koji je ubijen u listopadu tijekom napada američkih snaga u Siriji, a bratu je u poruci poslao poruku „da je Islamska država tu da ostane.“

Također je Jazidkinje, pripadnice kurdske etnoreglijske skpine koju je Islamska država brutalno progonila, opisao kao robinje i tvrdio da je Kuran omogućio da ih se siluje.

Policija je rekla da je podijelio internetsko izdanje Al-Kaidina časopisa sa svojom obitelji, a u raspravi o školi s bratom napisao je da bi se „najradije raznio“.

Komentiraj