EPA/STR

ISLAMSKA DRŽAVA PREUZELA ODGOVORNOST U napadima u Damasku i Homsu najmanje 140 mrtvih, na stotine ranjeno

Broj poginulih u sirijskim gradovima Homs i Damask rastu nakon današnjih bombaških napada. Prema posljednjim izvješćima, živote je izgunilo najmanje 140 ljudi, izvijestili su promatrači i državni mediji.

Najmanje četiri eksplotije pogodili su južnu četvrt Damaska Sayyida Zeinab, pri čemu su poginule barem 83 osobe, dok je u Homsu poginulo najmanje 57 ljudi, većinom civila. Odgovornost za napade preuzela je teroristička skupina Islamska državam, a oba su grada već bili metom napada ove skupine.

Eksplozije u Damasku dogodile su se u Sayyida Zeinabu, mjestu gdje se nalazi najsvetiji šijitski hram, gdje se navodno nalazi grob unuke proroka Muhameda. Državna novinska agencija Sana priopćila je kako je u Damasku poginulo najmanje 83 ljudi, a još ih je 178 ranjeno. Novinska agencija Amaq, povezana s Islamskom državom, izvijestila je kako su militanti detonirali autobombu, te kasnije aktivirali samoubilačke pojaseve.

Napad u Homsu dogodio se u području u kojem dominira sekta Alawiti, kojoj pripada i sirijski predsjednik Bashar al-Assad. Homs je u prošlosti nazivan ‘metropolom revolucije’, ali pobunjenici su napustili grad krajem prošle godine zbog sklopljenog primirja. Grad je ostavljen u rukama vladinih snaga.

Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je kako je u posljednjih 24 sata na području Alepa ubijeno najmanje 50 militanata Islamske države. U međuvremenu, američki državni tajnik John Kerry rekao je kako je sklopljen ‘provizorni sporazum’ sa Rusijom oko djelomičnog primirja u konfliktu.

Komentiraj