Islamska država objavila videosnimku napada na turiste u Tadžikistanu

EPA/HAIDER AL-ASSADEE

Džihadistička skupina Islamska država (IS) koja je preuzela odgovornost za ubojstvo četvero zapadnih turista u Tadžikistanu, objavila je u utorak videosnimku navodnih napadača koji su joj prisegnuli na vjernost, no tadžikistanske vlasti za napad optužuju oporbenu Stranku islamskog preporoda.

Sedmero stranih turista koji su biciklima pošli u vožnju glasovitom Pamirskom cestom pokosio je u nedjelju automobil iz kojeg su izašle naoružane osobe i napale ih u okolici Dangare, 150 km južno od prijestolnice Dušanbea.

Dvoje Amerikanaca, Švicarac i Nizozemac su ubijeni, a Švicarac i Nizozemac su ranjeni. Francuski turist je prošao neozlijeđen.

Vlasti te bivše sovjetske republike koje su prvo rekle da je riječ o prometnoj nesreći, u ponedjeljak su objavile da su osumnjičenici imali “noževe i vatreno oružje” te da je jedan turist ranjen hladnim oružjem.

IS koji je odmah preuzeo odgovornost za napad, a u utorak je objavio videosnimku napadača rekavši da su imali “Alahovo dopuštenje” za ubijanje “nevjernika”.

Na toj snimci petorica mladića koji sjede pod drvetom ispred džihadističke zastave, osuđuju “okupaciju” Tadžikistana nazivajući vlasti “izdajnicima” koji su “prodali svoju vjeru”.

Sva petorica veoma sliče na osobe čije je fotografije u utorak objavilo tadžikistansko ministarstvo unutarnjih poslova. Kako navodi ministarstvo, četvorica su ubijena u policijskoj akciji nakon napada a peti je uhićen.

Ministarstvo, međutim, tvrdi da napad nije organizirao IS, nego tadžikistanska Stranka islamskog preporoda koja je 2015. zabranjena, što je Zapad osudio ocijenivši da je riječ o umjerenoj stranci.

Skupina napadača je “djelovala po naredbi” Nosirhudžija Ubajdova, “aktivnog člana Stranke islamskog preporoda”, navodi ministarstvo, dodajući da stranku vodi drugi “aktivan član” te stranke, Husein Abdusamadov (33) koji je uhićen i priznao je napad.

Vrhovno vijeće stranke koje je u utorak sazvalo izvanredan sastanak, odbija pak te “neutemeljene i besmislene” optužbe, osudivši “sramotan i bezuman” zločin.

Po iskazima koje je dao policiji, Husein Abdusamadov je u Iranu završio “ideološku i vojnu obuku radi izvođenja sabotaže”.

Iran je zanijekao “bilo kakvu povezanost s tim terorističkim napadom” preko glasnogovornika svog ministarstva vanjskih poslova Bahrama Gasemija, javlja novinska agencija Mehr.

Veze Irana i Tadžikistana koji imaju zajedničku kulturnu i jezičnu perzijsku baštinu zategnute su otkad se ta veoma siromašna srednjoazijska zemlja okrenula Saudijskoj Arabiji i drugim bogatim arapskim zemljama u nadi da će privući ulaganja u svoje gospodarstvo.

Većina stanovnika Tadžikistana su muslimani suniti a vlasti ocjenjuju da se više od tisuću Tadžika pridružilo džihadistima u Iraku i u Siriji.

Komentiraj