Suci Međunarodnog kaznenog suda u četvrtak su presudili da bivši islamistički pobunjenik  koji je u zatvoru zbog uništavanja svetišta u Maliju mora platiti odštetu od 2,7 milijuna eura.

Amad al-Faqi al-Mahdi 2016. je osuđen na devet godina zatvora nakon što je priznao krivnju za ratne zločine zbog umiješanosti u razaranja 10 mauzoleja i svetišta u Timbuktuu.

Radi se o građevinama iz 14. stoljeća iz zlatne ere Malija kada je država bila trgovačko čvorište i centar sufizma, kojeg islamski ekstremisti smatraju idolopoklonstvom.

Zbog toga što ne može platiti odštetu sud je zatražio da se iz fonda ICC-a za žrtve financiraju obrazovni programi za Timbuktu te osigura ekonomska pomoć i financira gradnja spomenika.

Sudac Raul Pangalangan kazao je da djela poput napada na svetišta “uništavaju dio zajedničkog sjećanja  čovječanstva i kolektivnu svijest i onemogućavaju čovječanstvo da prenosi vrijednosti i znanje budućim generacijama”.

Sud je objavio kako će naknadno odrediti odštete za osobe čija je egzistencija ovisila o razorenim svetištima te za potomke pokopanih svetaca u grobnicama.

Tuareški pobunjenici 2012. osvojili su dijelove sjevernog Malija uvodeći strogu primjenu islamskog prava i okupacija je trajala godinu dana.

Tijekom suđenja u kolovozu prošle godine  al-Mahdi je zatražio oprost poručivši da je bio zaveden doktrinom al Kaide i islamističke skupine Ansar Dine.

Komentiraj