Dusko Jaramaz/PIXSELL

Išarana šibenska katedrala, policija će podnijeti prijavu

Na šibenskoj katedrali sv. Jakova, inače UNESCO-vu spomeniku, jutros je osvanuo natpis ‘ŠF’.

Ivo Kronja iz Ureda za informiranje Šibenske biskupije za ŠibenikIn potvrdio je kako će natpis biti uklonjen u nakraćem mogućem roku.

Kronja kaže da, on sam, a ni šibenski biskup Tomislav Rogić nisu ni znali za vandalski čin koji se dogodio preko noći, već su saznali jutros čitajući vijesti na tom portalu.

Nepoznati počinitelji išarali pročelje šibenske katedrale 14.02.2019., Sibenik – Nepoznati pocinitelji isarali su procelje sibenske prvostolnice, katedrale sv. Jakova, spomenik pod zastitom UNESC-a.
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

“U Šibenskoj biskupiji tužni su i žalosni zbog ovog čina, pogotovo kada se zna o kakvom je spomeniku riječ. Odmah krećemo u daljnje postupanje te ćemo nastojati natpis što prije ukloniti”, rekao je Kronja.

Nakon što policija napiše prijavu protiv, za sada nepoznatog počinitelja, konzervatori će angažirati restauratora da u što kraćem roku ukloni natpis na katedrali, doznaje se od pročelnice šibenskih konzervatora Angele Bujas.

Devastaciju kulturnog dobra su odmah osudili i iz Udruge navijača Funcuti jer ŠF predstavlja upravo njih – šibenske Funcute (ŠF). Osim natpisa na katedrali, preko noći je razbijena i vaza kod šibenske vijećnice, a policija će utvrditi jesu li ta dva događaja povezana.

Komentiraj