IS uništio arheološko blago u Palmiri

EPA/YOUSSEF BADAWI

Džihadisti Islamske države uništili su novo antičko blago u Palmiri, gradu pod zaštitom UNESCO-au središnjem dijelu Sirije koji su preoteli snagama sirijskog režima u prosincu, kazao je u petak šef odsjeka za starine.

“Lokalni izvori izvijestili su nas da je IS uništio tetrapilon, spomenik sa 16 stupova, a satelitske snimke koje smo u četvrtak dobili od naših kolega sa sveučilišta u Bostonu prikazuju štetu na pročelju rimskog teatra”, izjavio je Mamun Abdelkarim.

Tetrapil je podignut u Dioklecijanovo doba, na kraju 3. stoljeća. Bio je to kvadrat s četiri stupa na svakom kraju. Od 16 stupova, samo je jedan bio originalan dok je druge rekonstruirao od betona sirijski Odjel za starine 1963. Originalni stupovi bili su od ružičastog granita iz Egipta.

Rimski teatar ima devet redova tribina. Datira iz prvog stoljeća naše ere. U prvoj okupaciji grada, od svibnja 2015. do ožujka 2016., IS ga je koristio za javna pogubljenja.

“Bitka za Palmiru je kulturna i politička. Ne razumijem kako su međunarodna zajednica i čimbenici sirijskog sukoba pustili da Palmira padne”, rekao je Mamun.

Džihadisti su prvi puta zauzeli Palmiru 2015. godine i držali su je pod svojom kontrolom 10 mjeseci dok ih u ožujku prošle godine nisu istjerale sirijske snage uz rusku zračnu potporu. Tijekom tog razdoblja džihadisti su uništili brojne antičke spomenike, uključujući 1800 godina star monumentalni kameni luk.

Komentiraj