IS u Iraku ponovno jača: “Oni su kao Al-Kaida na steroidima”

Sve je više dokaza da Islamska država u Iraku ponovno jača, dvije godine nakon što je iračka vojska povratila cjelokupni teritorij kojim je upravljao IS, rekao je za BBC u ponedjeljak šef obavještajne službe iračkih kurda.

Kurdski i zapadni obavještajci rekli su BBC-u kako su sve učestaliji napadi IS-a te da se njihova trenutna prisutnost u Iraku može okarakterizirati kao sofisticirana pobuna.

Lahur Talabani, šef jedne od dviju obavještajnih službi iračkih kurda Zandžari, rekao je kako su džihadisti IS-a u Iraku sada sposobniji i opasniji od Al-Kaide.

“Njihove tehnike i taktika su bolji, a imaju puno više novca na raspolaganju”, rekao je.

“Tehnološki su sofisticiraniji. Teže ih je iskorijeniti. Dakle oni su kao Al-Kaida na steroidima”, dodao je.

Talabani je rekao kako je reorganizacija IS-a nakon rušenja kalifata trajala proteklih 12 mjeseci te da je sada završena.

“Novi” IS, kaže Talabani, ne želi kontrolirati teritorij jer bi tako postao meta.

Umjesto toga, poput svog prethodnika Al-Kaide, militanti žele biti manje vidljivi te su zauzeli pozicije u gorju Hamrin.

“To je sada središte IS-a”, kaže Talabani i objašnjava da je to razgranato gorje s mnoštvom špilja, koje iračka vojska teško može kontrolirati.

Talabani tvrdi da će IS jačati zbog velikih prosvjeda u Bagdadu te da će iskoristiti nezadovoljstvo sunita u većinski šijitskoj zemlji.

Više od 450 ljudi poginulo je u sukobima s iračkim sigurnosnim snagama, tijekom prosvjeda koji traju od listopada, a čiji je cilj smjena iračke političke elite.

IS-u također odgovaraju loši odnosi Bagdada i kurdske regionalne vlasti, koji su se pogoršali nakon kurdskog referenduma o neovisnosti 2017.

Komentiraj