IS prijeti osvetom SAD-u zbog ubojstva Bagdadija

Islamska država (IS) potvrdila je u četvrtak da je njezin čelnik Abu Bake al-Bagdadi ubijen u napadu američkih snaga na sjeveroistoku Sirije te je najavila osvetu SAD-u.

Bagdadi, irački džihadist koji se iz anonimnosti uzdigao do vođe ultra radikalne skupine i proglasio “kalifom” svih muslimana, ubijen je prošloga vikenda u akciji američkih specijalaca, objavio je u nedjelju predsjednik SAD-a Donald Trump.

IS, koji je od 2014. do 2017. držao goleme predjele Sirije i Iraka prije nego što se samoproglašeni kalifat raspao pod američkim napadima, dosad je šutjela o Bagdadijevoj sudbini.

Njihova novinska agencija Amak je u audio snimci potvrdila da je Bagdadi mrtav i da je njegovim nasljednikom imenovan Abu Ibrahim al-Hašemi al-Kuraši.

Radi se o relativno nepoznatom militantu, a stručnjaci za IS kažu da bi se moglo raditi o jednom od istaknutih boraca poznatom kao Hadž Abdulah kojeg je SAD navodio kao potencijalnog novog vođu skupine.

Glasnogovornik IS-a se u audio snimci osvrnuo i na SAD. “Osvetite se njihovoj naciji i njihovoj braći nevjernicima i otpadnicima, provedite volju komandanta iz posljednje audio poruke i preko krvi mnogobožaca približite se Bogu”, rekao je glasnogovornik.

Bagdadi je u toj poruci objavljenoj prošloga mjeseca rekao da se akcije militanata provode svakodnevno i pozvao da se oslobode žene zatočene u Siriji i Iraku zbog navodnih veza s IS-om.

Također je rekao da su SAD i njegovi saveznici poraženi u Iraku i Afganistanu te da su Amerikanci “uvučeni” u Mali u Niger.

Bagdadi je poginuo detonirajući samoubilački prsluk dok je bježao u slijepi tunel kad su ga okružile elitne američke specijalne jedinice u skrovištu u sirijskoj pokajini Idlibu. Pritom je ubio i svoje troje djece.

IS je potvrdio i ubojstvo njegova glasnogovornika Abua al-Hasana al-Muhadžira.

Komentiraj