Džihadistička skupina Islamska država (IS) preuzela je u nedjelju odgovornost za napade na nekoliko crkvi u Indoneziji u kojima je ubijeno najmanje 11 osoba i više desetaka je ranjeno.

U tri samoubilačka napada  ubijeni su i ranjeni čuvari crkvi i kršćani u gradu Surabaya, javlja propagandno tijelo ultraradikalne islamističke skupine, agencija Amaq.

Glasnogovornik policije pokrajine Istočna Java gdje se nalazi Surabaya je rekao da je ubijeno 11 osoba i 41 ranjena u koordiniranim napadima na tri crkve oko 7,30 po lokalnom vremenu.

Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska zemlja na svijetu je u stanju uzbune nakon niza napada zadnjih godina, od kojih je za neke odgovornost preuzela skupina Islamska država, a često ih izvodi lokalni ogranak Jamaah Abshar Daulah.

Napadi u nedjelju su uslijedili nekoliko dana nakon nakon što je pet policajaca i jedan zatvorenik ubijeno u žestokim sukobima u zatvoru u predgrađu Jakarte.

IS je pruezeo odgovornost za taj napad, ali indonezijska policija je otklonila mogućnost da ga je izvela ta džihadistička skupina.

Vlasti su zabrinute nakon samoubilačkih i oružanih napada za koje je IS preuzela odgovornost u Jakarti 2016. U siječnju 2016. četvorica civila su poginula u tim napadima. Trojica policajaca su također ubijena u svibnju 2016. u samoubilačkim napadima na autobusnu postaju indonezijske prijestolnice.

Komentiraj