Irving Berlin bio je jedan od najvećih američkih skladatelja zabavne glazbe

Autor:

ilustracija mm

Dana 22. rujna 1989. godine u svojoj 102. godini umro je Irving Berlin, autor više od 1.000 šlagera. Bio je američki skladatelj i tekstopisac, te jedan od najčudesnijih američkih stvaratelja pjesama u povijesti novije američke glazbe, a njegova pjesma “White Christmas” iz filma “Holiday Inn” (1942) ubraja se i danas u bestselere američkog glazbenog tržišta.

Odrastao je u newyorškom East Sideu u siromašnoj obitelji. Radio je najprije kao prodavač novina, te ulični i kavanski pjevač. Oko 1906/07. počeo je komponirati i pisati tekstove te je svojim prvim songovima (npr. Marie from Sunny Italy) pobudio pažnju skladatelja i nakladnika Teda Snydera koji mu daje potporu za učenje glazbe i objavljuje njegove skladbe. God. 1911. postiže prvi veliki uspjeh melodijom Alexander’s Ragtime Band koja je značila prekretnicu u povijesti američke glazbe. Iduće godine počinje skladati glazbene komedije i mjuzikle za kazališta na Broadwayu. Godine 1921. otvara u New Yorku vlastitu pozornicu Music Box Theatre, a 1935. odlazi u Hollywood te počinje pisati filmsku glazbu.

Najpopularniji je američki tvorac songova, većinom na vlastite tekstove, s osobitim smislom za aktualne teme i pomodni ukus publike. Mnogi se njegovi songovi uvode u filmove već od početka zvučnog razdoblja Berlin je za glazbena ostvarenja dobio brojne nagrade, među ostalim Zlatnu medalju američkog Kongresa za song ‘God Bless America’ (1939), koji je postao neslužbenom američkom himnom, zatim Medalju za zasluge za glazbenu komediju ‘To je vojska’ (1942) te orden francuske Legije časti za svoju cjelokupnu djelatnost.

 

OZNAKE: Irving Berlin

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.