Irski premijer se ponovno registrirao kao zdravstveni radnik kako bi pomogao u krizi

Irski premijer Leo Varadkar ponovno se registrirao kao zdravstveni radnik i radit će jednu smjenu tjedno kako bi pomogao u krizi izazvanoj širenjem zaraze koronavirusom, objavio je njegov ured u nedjelju.

Varadkar je sedam godina radio kao liječnik prije no što je napustio tu profesiju kako bi postao političar te je 2013. izbrisan iz registra medicinskih djelatnika.

U ožujku se ponovno upisao u registar i ponudio svoje usluge nacionalnoj zdravstvenoj službi (HSE) po jednu smjenu tjedno u području koje obuhvaća njegova specijalizacija, rekao je glasnogovornik njegova ureda.

“Mnogi članovi njegove obitelji i prijatelji rade u zdravstvenoj službi. On je želio makar malo pomoći”, dodao je glasnogovornik.

Prošlog je mjeseca irski ministar zdravstva Simon Harris porukom “Tvoja te zemlja treba” pokrenuo novačenje za zdravstvenu službu koja se teškom mukom uspijeva nositi sa širenjem Covida-19.

Nakon što je dobio više 70.000 odgovora na svoju inicijativu “Budi na raspolaganju za Irsku”, HSE je objavio da je razgovarao s tisućama medicinskih radnika koji zadovoljavaju uvjete za povratak na posao.

Stanje svakoga u Irskoj tko je bio izložen virusu prvo se procjenjuje telefonom, a, po pisanju lista Irish Times, Varadkar pomaže u procjenama putem telefona.

Varadkar dolazi iz obitelji djelatnika u medicini. Sin je liječnika i medicinske sestre a, po Irish Timesu, njegov partner, dvije sestre i njihovi supruzi rade u zdravstvu.

Komentiraj