IRSKI PREMIJER “Brexit bi se mogao provesti”

epa

Irski premijer Leo Varadkar rekao je u petak kako vjeruje da bi se “dogovor mogao postići” da se izbjegne neuredni britanski izlazak iz EU, nakon sastanka s ključnim saveznikom britanske premijerke Therese May za koji je rekao da je prošao vrlo dobro.

Varadkar je kasnije ugostio May na službenoj večeri u Dublinu u “vrlo toplom ozračju”, prema riječima jednoga irskog dužnosnika, za razliku od vrlo hladnog prijema May u Bruxellesu ranije ovaj tjedan.

Varadkar je rekao da pregovori sa sjevernoirskom Demokratskom unionističkom strankom (DUP) održani poslijepodne u Belfastu pokazuju da postoji “više toga što nas spaja nego što nas razdvaja kad dođe do brexita”, što su neuobičajeno pomirljive riječi u odnosu u kojemu je često bilo ogorčenosti.

DUP koji podupire britansku vladu, jedan je od najžešćih kritičara britanskoga dogovora o brexitu s Europskom unijom, koji parlament u Londonu odbacuje, a pogotovo sporne zaštitne mehanizme koje zagovara Varadkar.

Nakon sastanka čelnica DUP-a Arlene Foster rekla je da ima “dobar angažman” s Varadkarom i da DUP želi “biti od pomoći koliko god može kako bi se postigao dogovor funkcionalan i za Veliku Britaniju kao i za Europsku uniju”.

Nije prenijela detalje pregovora objasnivši da objema stranama treba prostora da zaokruže raspravu.

Potpora DUP-ovih 10 zastupnika u parlamentu smatra se ključnom da May pobijedi skeptične članove vlastite Konzervativne stranke i osigura pristanak parlamenta na sporazum o povlačenju iz Europske unije.

Na upit irske televizije RTE kako predviđa da bi se mogao postići dogovor između Velike Britanije i EU nakon višetjednog zastoja, Varadkar je naveo zajedničke interese irske vlade i DUP-a.

Obje strane, objasnio je, žele izbjeći tvrdu granicu u Sjevernoj Irskoj, osigurati da Velika Britanija iziđe iz Unije uz dogovor te osigurati neometanu trgovinu.

“Sve u svemu, mislim da ćemo osigurati dogovor – bilo da to bude do kraja ožujka ili nakon produžetka, još ne mogu reći”, dodao je.

Komentiraj