Irski parlament započeo zasjedanje nakon izbora i odmah zapelo formiranje Vlade

Irski zastupnici u četvrtak zasjedaju prvi put nakon parlamentarnih izbora obilježenih povijesnim uspjehom republikanaca Sinna Feina, bez nove vlade jer su zapeli pregovori triju glavnih političkih stranaka u zemlji.

Snažan uspon Sinn Feina nakon izbora 8. veljače stubokom je promijenio izgled irske političke pozornice kojom u zadnjih sto godina vladaju dvije velike stranke desnog centra, Fianna Fail i Fine Gael premijera na odlasku Lea Varadkara.

Sjednica na kojoj će biti sto šezdeset zastupnika Daila, donjeg doma irskog parlamenta, treba početi u 13.00 sati po srednjoeuropskom vremenu. Nakon izbora predsjednika tog doma političke stranke će predstaviti svoje kandidate za dužnost predsjednika vlade (taoiseach) koju od lipnja 2017. obnaša Leo Varadkar.

No zbog nepostojanja većine i dogovora između stranaka, sjednica bi se mogla brzo završiti.

Raspodjela zastupničkih mjesta je veoma izjednačena: Fianna Fail ima 38 zastupnika, Sinn Fein 37 a Fine Gael 35.

Sinn Fein, koji su nekad smatrali političkim krilom IRA-e, Irske republikanske armije, paravojne organizacije koja se protivi britanskoj nazočnosti u Sjevernoj Irskoj, sada je pred ulaskom u vladu.

Sinn Fein je na izborima dobio 24,5 posto preferencijalnih glasova, najviše od svih stranaka.

Odnos snaga u parlamentu je takav da će se najmanje tri stranke morati dogovoriti kako bi mogle formirati koalicijsku vladu.

Fianna Fail i Fine Gael su odbile mogućnost suradnje sa Sinnom Feinom koji je pak počeo konzultacije s manjim lijevim strankama u nadi da će fomirati široku koaliciju. No izgledi za uspjeh su slabi.

Pregovori bi mogli potrajati a ako ne uspiju, dovesti do novih izbora.

Nakon zadnjih parlamentarnih izbora 2016. trebalo je 70 dana za sastavljanje koalicijske vlade u koju su ušli Fine Gael i Fianna Fail.

Komentiraj