Irina Panovska: “Zbog povećanja cijena energije i hrane Hrvatska je ranjiva”

Irina Panovska, američka profesorica makroekonomije sa School of Economic, Political and Policy Sciences na Sveučilištu Texas u Dallasu, dala je intervju za novi broj Nacionala u kojem je komentirala inflaciju te povećanje cijena.

U razgovoru za Nacional Irina Panovska rekla je da smatra da bi moglo doći do recesije, ali tek u sljedećoj godini. Na pitanje što to znači za svjetsko gospodarstvo i kakve to posljedice može imati za Europu i za Hrvatsku, jer je poznato da je velika financijska kriza 2008. godine počela u Americi, a onda se prelila na ostatak svijeta, ova profesorica makroekonomije objašnjava da u obzir treba uzeti nekoliko elemenata.

“Prvo i najvažnije, financijska tržišta su međusobno povezana. Bez obzira na vjerojatnost recesije, ako kamatne stope porastu u SAD-u ili na nekom drugom velikom tržištu, velika je vjerojatnost da će porasti i na globalnoj razini. Ali to nije isključivo posljedica međusobne povezanosti financijskih tržišta. Zajednička nit je da je inflacija pod velikim utjecajem globalnih čimbenika, odnosno, da je ‘uvezena’ u mnoge zemlje. Povećanje cijena energije i hrane može biti posebno štetno za potrošače s nižim primanjima koji troše veći dio svojih prihoda na hranu i energiju, posebno za umirovljenike koji imaju fiksna primanja”, rekla je.

Nacionalovom novinaru Draganu Đuriću rekla je i da je zbog toga i Hrvatska trenutno ranjiva.

Cijeli intervju s Irinom Panovskom pročitajte u novom broju Nacionala

Komentiraj