Irena Petrijevčanin Vuksanović preuzima mjesto državne tajnice MUP-a

 

Jedna od najzanimljivijih kadrovskih promjena u novom sazivu vlade dogodit će se u Ministarstvu unutarnjih poslova gdje bi posao državne tajnice uskoro trebala preuzeti donedavna saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Irena Petrijevčanin Vuksanović. Manje je poznato da su njezino usko područje interesa sigurnosne teme, da je na Hrvatskom vojnom učilištu nositeljica obveznog predmeta “Nove paradigme sigurnosnih prijetnji, rizika i izazova” te izbornog predmeta “Korporativna sigurnost i ugroze”, kao i da je boravila na usavršavanju u Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj i Južnoj Koreji. S grupom stručnjaka šest godina je sudjelovala u pripremi Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti prema modelu američkog “National Defence University”, a bavi se i temama kibernetičke sigurnosti, informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i manipuliranja društvenim mrežama.

Kako doznaje Nacional od visokih izvora iz HDZ-a, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović inzistirao je da se MUP u narednom periodu koji će u sigurnosnom smislu biti vrlo izazovan pojača s visoko kvalificiranim stručnjakom iz tog područja. Moguće da bi Božinović u suočavanju s budućim sigurnosnim krizama, poput one migrantske, ali vjerojatno i oko funkcioniranja Nacionalnog stožera za borbu protiv koronavirusa, veliku pomoć mogao imati upravo u ovoj samozatajnoj doktorici znanosti rođenoj u Osijeku koja je izuzetno cijenjena i u diplomatskim krugovima.

FOTO: Facebook/Irena Petrijevčanin Vuksanović

Prošle je godine na poziv američke vlade u okviru programa koji je organizirao U.S. Department of State posjetila Washington, potom zapovjedništvo NATO-a u Norfolku u Virginiji, Centar za strateška istraživanja na National Defense Universityju, a potom i jedan od najvećih imigrantskih centara u SAD-u, kontroverzni Otay Mesa Detention Center na granici s Meksikom. Na poziv korejske vlade posjetila je pak korejski Institut za nacionalnu sigurnost i granicu Sjeverne i Južne Koreje u tzv. demilitariziranoj zoni Panmunjeom, jedino mjesto gdje se u dužini od oko 800 metara vojnici dviju Koreja izravno gledaju, o čemu je u jednom intervjuu za Večernji list rekla:

FOTO: Facebook/Irena Petrijevčanin Vuksanović

“Gotovo je neopisivo iskustvo. Sve je pod iznimnim sigurnosnim mjerama, preporučuje se nošenje tamnih naočala i suzdržavanje od naglih pokreta rukama jer ste tamo na nišanu vojnika s druge strane koji vas lako pogode. Iza leđa su na zgradi preko puta. Ušla sam i u famoznu plavu baraku koja je napola u Južnoj i napola u Sjevernoj Koreji isto kao i stol za kojim su Donald Trump i Kim Jong-un imali povijesni razgovor.”

Ministar Božinović očito je smatrao da bi ta iskustva mogla biti ključna za poziciju nove državne tajnice koja će se između ostalog morati suočavati s migrantskim prijetnjama – i to u situaciji gdje na račun hrvatske policije iz organizacija za ljudska prava gotovo na tjednoj bazi dolaze optužbe o uporabi fizičke sile protiv migranata. Irena Petrijevčanin Vuksanović kao utjecajna, a istovremeno osjetljiva na pitanja ljudskih prava, u tom bi smislu Božinoviću itekako mogla pomoći u promjeni percepcije o Hrvatskoj kao “zlom policajcu” na granici.

U političkom smislu Irena Petrijevčanin Vuksanović u posljednje četiri godine etablirala se kao jedna od sedam najaktivnijih od svih zastupnika HDZ-a, a objavljeno je i da je u zadnjem sazivu imala ukupne troškove – nula kuna. Kako je sama napisala na svom Facebook profilu: “Moji ukupni troškovi bili su 0 kuna: 0 kn za dnevnicu, 0 kn za auto, 0 kn za avion, 0 kn za hotel i sve ostalo. Nisam izostajala, osim na dva službena putovanja, za koja nisam tražila nikakve naknade. Po statistici spadam među 7 najaktivnijih zastupnika HDZ-a. “ Također, časopis koji primaju veleposlanstva u Hrvatskoj proglasio ju je zastupnicom čije su rasprave lišene demagogije i uvijek utemeljene na argumentima.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Irena Petrijevčanin Vuksanović u politiku i u Sabor prvi put je ušla 2015. na platformi HRID-a i Mosta s Dragom Prgometom, koji je kratkotrajno izašao iz HDZ-a zbog neslaganja s bivšim predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom, čiji je bio izabrani zamjenik. Upravo glasovi Prgometa i Irene Petrijevčanin Vuksanović omogućili su rušenje Tomislava Karamarka i dolazak Plenkovića na vlast. Dolaskom Plenkovića i Prgomet se vratio u HDZ, a s njim i Irena Petrijevčanin Vuksanović koja je na parlamentarnim izborima 2016. bila šesta na listi HDZ-a u 4. izbornoj jedinici i kao tada relativno nepoznata političarka friška u HDZ-u osvojila gotovo 1000 glasova. Primjerice, HDZ-ov veteran Josip Đakić koji je bio peti na listi, osvojio je samo petstotinjak glasova više od nje. Mnogi su se zato začudili kad se ove godine njezino ime nije uopće našlo na listi, a izvori iz HDZ-a tvrde da je to zato što za sebe nije željela lobirati ni u jednoj od moćnih slavonskih stranačkih baza, ali ni u onoj zagrebačkoj. No da ju Božinović cijeni pokazalo se još za vrijeme predizborne kampanje kad su se zajedno pojavili u obilasku nekih izbornih baza u 6. izbornoj jedinici, u Novom Zagrebu.

FOTO: Facebook/Irena Petrijevčanin Vuksanović

Komentiraj