Iranu ne prijeti isključenje s OI zbog pogubljenja hrvača

Potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Australac John Coates izajvio je u utorak da Iranu ne prijeti isključenje s Olimpijskih igara zbog pogubljenja hrvača Navida Afkarija, javlja agencija dpa.

Unatoč pritisku međunarodnih organizacija i sportskih saveza, Coates smatra da nema razloga da se iranska reprezentacija isključi s Olimpijskih igara.

“Problem je u tome jer pogubljenje Afkarija nema nikakve veze sa sportskim događajem. Drugi je problem taj što još uvijek imamo 50 pojedinačnih federacija članica u MOO-u koje imaju smrtnu kaznu za određene zločine”, izjavio je Coates za “Sydney Morning Herald”.

Coates je kritičan prema Iranu koji je u prošlosti nekoliko puta izazvao ljutnju MOO-a.

“I prije su odlučili da se neće natjecati protiv Izraela zbog čega smo ih suspendirali. Ali ovo je nešto sasvim drugo. Riječ je o nekome tko je osuđen na smrt. Naravno, o tome kruže razne informacije, na primjer da suđenje nije bilo pravedo”, dodao je Coates.

Iranske vlasti osudile su Afkarija na smrt zbog navodnog ubojstva zaštitara tijekom antivladinih prosvjeda u Shirazu 2018. godine. Hrvač je unatoč brojnim prosvjedima međunarodnih organizacija pogubljen 12. rujna u Shirazu.

Komentiraj