Iranski reprezentativci pjevali himnu, sumnja se na strah od odmazde

Reprezentativci Irana pjevali su nacionalnu himnu pred početak utakmice protiv Walesa u petak, četiri dana nakon prve utakmice svjetskog prvenstva kada su šutjeli i time se distancirali od poteza svoje vlade. Tada su, u vrijeme izvođenja himne, zvužduci odjekivali stadionom jer su ih i navijači time podržali. Do promjena ponašanja iranskih reprezentativaca došlo je u vrijeme kada su se suočili s odmazdom u slučaju da ponovo ne pjevaju iransku himnu na svjetskom prvenstvu. U utorak je Mehdi Chamran, predsjednik gradskog vijeća Teherana, rekao „Nećemo nikome dopustiti da vrijeđa našu himnu i zastavu. Iranska civilizacija stara je nekoliko tisuća godina, starija je od europske i američke civilizacije zajedno“.

Šutnja na prvoj utakmici Irana na svjetskom prvenstvu, kada su poraženi od Engleske 6:2, bila je prešutna podrška demonstrantima u Iranu koji protestiraju zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je preminula u policijskom pritvoru.

U utorak je u Iranu uhićen jedan od najpoznatijih nogometaša Voria Ghafouri pod optužbom da je širio propagandu protiv islamnske republike. To je hapšenje shvaćeno kao upoozorenje reprezentativcima da ne ponavljaju svoju protest iskazan šutnjom tijekom izvođenja nacionalne himne. Ghafouri je bivši iranski reprezentativac i nekadašnji kapšetan teheranske momčadi Esteghlal koji je stao u obranu iranskih Kurda tako što je na društvenim mrežama poručivao vladi da prestane ubijati Kurde. Već je jednom bio priveden zbog kritiziranja Javada Zarifa, bivšeg iranskog ministra vanjskih poslova.

Komentiraj