Iranski parlament u nedjelju je počeo posebnu sjednicu kako bi ispitao uzroke protuvladinih prosvjeda u kojima je više od 20 osoba ubijeno, a stotine su privedene, za koje režim krivi strane sile, a stručnjaci upozoravaju da su motivirani gospodarskim teškoćama i težnjom za demokracijom.

Sjednica, koju je sazvala reformistička frakcija zastupnika, održava se iza zatvorenih vrata, a priopćenje će biti objavljeno popodne.

Očekuje se da će sjednici prisustvovati ministar unutarnjih poslova, šef obavještajne službe i šef vijeća sigurnosti, objavila je novinska agencija ISNA u subotu.

Tvrdolinijaši u Iranu krivnju za prosvjede koji su izbili potkraj prosinca otvoreno svaljuju na vanjske urote.

Iranski predsjednik Hasan Rohani, koji nema najvišu vlast u zemlji jer iznad njega su vrhovni vođa i klerici, priznao je, narodu legitimno pravo na prosvjede, no tvrdi da oni  moraju biti miroljubivi i ići “legalnim” kanalima, ali i upozorava da ne mogu svim prosvjednicima upravljati strane sile izvana.

Na sjednici će se također raspravljati o zahtjevu reformista da zatvoreni prosvjednici dobiju pravnu pomoć.

U više od tjedan dana protuvladinih prosvjeda ubijene su 22 osobe, a uhićeno je više od tisuću ljudi, rekli su iranski dužnosnici o najvećim protuvladinim demonstracijama u gotovo deset posljednjih godina.

Prosvjedi su počeli prije više od tjedan dana pošto je vlada objavila planove za podizanje cijena goriva i rezanje novčane pomoći za siromašne Irance. Proširili su se na više od 80 gradova, napose u Teheranu gdje su napadnute vladine zgrade i policijske stanice.

Najveće vanjskopolitičko postignuće predsjednika Rohanija je sporazum iz 2015. sa svjetskim silama o zaustavljanju nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija, koji još nije donio obećana gospodarska poboljšanja. Mnogi Iranci smatraju da je situacija takva zbog korupcije i lošeg upravljanja u državi.

Prema podacima Iranskog statističkog centra, ove je fiskalne godine nezaposlenost u Iranu 12,4 posto, što je 1,4 posto više od lani, a to znači da je od sveukupne populacije od 80 milijuna Iranaca nezaposleno njih 3,2 milijuna.

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei, koji često kritizira ekonomsku politiku vlade, u srijedu je rekao da se država bori s “visokim cijenama, inflacijom i recesijom”, te je od dužnosnika zatražio da odlučno riješe te probleme.

Komentiraj