Iranski Čuvari revolucije kažu da su suzbili pobunu

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Iranski Čuvari revolucije objavili su u petak da su iranski  narod i snage sigurnosti suzbili nemire koje su izazvali vanjski neprijatelji.

“Iranski revolucionarni narod zajedno s desecima tisuća pripadnika Basija, policije i ministarstva obavještajnih poslova razbili su lanac nemira”, rekli su Čuvari u izjavi na njihovoj internetskoj stranici. Čuvari tvrde da su nemire “stvorili Sjedinjene Države, Britanija, cionistički režim (Izrael), Saudijska Arabija, licemjeri (mudžahedini) i monarhisti”.

Iranski parlament se u nedjelju sastao kako bi s ministarstvima unutarnjih i obavještajnih poslova, čelnikom iranske policije i zamjenikom Čuvara revolucije raspravio o najvećim nemirima i pobuni protiv vlasti klerika od 2009.

U više od tjedan dana nemira u Iranu 22 su osobe poginule a više od 1000 uhićeno, po iranskim dužnosnicima.

Prosvjedi su izbili 28. prosinca u svetom šijitskom gradu Mashhadu nakon što je vlada objavila planove za podizanje cijena goriva i rezanje novčane pomoći za siromašne Irance.

Nemiri, u kojima su tisuće mladih i radnika izražavali bijes zbog korupcije, nezaposlenosti i sve većih razlika između bogatih i siromašnih, proširili su se na više od 80 gradova.

Stanovnici u različitim gradovima koje je kontaktirala agencija Reuters su rekli da su se prosvjedi stišali nakon snažnog odgovora vlasti koje su rasporedile pripadnike Čuvara revolucije u više pokrajina.

Iranski Čuvari revolucije i milicije Basija suzbili su i nerede 2009. u kojima su ubijeni deseci zagovornika reformi u Iranu.

Komentiraj