Iranci srušili američki dron: “U potpunosti smo spremni braniti našu zemlju”

Američki vojni nadzorni dron u četvrtak su srušile iranske snage u zaljevu iranskog otoka Hormuz, u južnoj provinciji Hormozgan, javlja u četvrtak BBC.

Iranci tvrde kako je dron ušao u njihov zračni prostor, dok Amerikanci kažu da je dron bio iznad mđunarodnih voda.

Iranski zapovjednik Maj-Gen Hossein izjavio je kako je rušenje drona poslalo jasnu poruku Americi da je iranska granica njihova ‘crvena linija’. Poručio je kako SAD mora poštivati iranski teritorijalni integritet i nacionalnu sigurnost te dodao kako će snažno reagirati na bilo kakvu agresiju.

“Iran ne traži rat s nikime, ali smo u potpunosti spremni braniti našu zemlju”, poručio je.

Dron je srušen u vrijeme rastućih napetosti između dvije zemlje. Američkanci su u ponedjeljak objavili kako će poslati dodatnih tisuću vojnika na Bliski istok da bi ojačao obranu zbog, kako su rekli, ‘iranskih prijetnji’.

“Nedavni iranski napadi potvrđuju vjerodostojne obavještajne podatke koje smo imali o neprijateljskom ponašanju iranskih snaga i njihovih saveznika, koji prijete američkom osoblju i američkim interesima u regiji”, rekao je obnašatelj dužnosti američkog ministra obrane Patrick Shanahan.

Strahovanja od novih sukoba između Irana i SAD-a pojačana su nakon optužbi administracije predsjednika Donalda Trumpa da je Teheran prošlog četvrtka izveo napade na dva naftna tankera u Omanskome zaljevu, važnoj ruti za prijevoz nafte. Iran uporno odbacuje bilo kakvu odgovornost.

Američko-iranske napetosti sve su veće posljednjih tjedana, godinu dana nakon što je Trump objavio da se Washington povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. Iran je u ponedjeljak objavio da će u roku od deset dana premašiti međunarodno dogovoreno ograničenje zaliha obogaćenog uranija, no dodao je da europske zemlje još imaju vremena sačuvati nuklearni dogovor.

Komentiraj