Iran želi okončati spor nastao zbog zaplijenjenog naftnog tankera

Iran želi diplomatskim putem okončati spor nastao zbog naftnog tankera zaplijenjenog u Gibraltaru za koji se tada sumnjalo da je kršio sankcije nametnute Siriji.

“Naravno, uzet ćemo u obzir sve legalne kanale, no nadamo se da ćemo u konačnici postići diplomatsko rješenje”, rekao je na nedjeljnoj konferenciji za novinare u Teheranu Abas Aragči, zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova.

Gibraltar je u četvrtak presreo i zaplijenio supertanker Grace 1 na zahtjev SAD-a upućen Velikoj Britaniji, što je izazvalo diplomatski spor između Velike Britanije i Irana, a Teheran je reagirao na način da je pozvao britanskog veleposlanika na konzultacije.

Gibraltar smatra da ima razloga za pretpostavku da sirova nafta na brodu ima veze sa sirijskom rafinerijom Banjas, čime se krše sankcije koje je EU donio protiv te ratom pogođene zemlje.

Iranski tanker Grace 1 plovio je u međunarodnim vodama i u skladu s međunarodnim pravom britanske ga vlasti ne mogu zaustaviti, pojasnio je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova.

Iranski odvjetnici to upravo pokušavaju pojasniti i španjolskoj vladi, kazao je Aragči.

Po podacima brodarskog časopisa Lloyd’s List, Grace 1 je prevozio naftu iz Irana. Ako je to točno, time je kršio i američke sankcije nametnute Iranu.

U zapljeni plovila sudjelovala je i britanska vojska.

U petak je Teheran službenim priopćenjem zatražio od Londona “trenutno oslobađanje” tankera zaustavljenog uz obalu Gibraltara i osudio zadržavanje posade kao “piratski” čin.

Njegov zahtjev uklonio je sve sumnje o vlasništvu broda, koji je registriran pri kompaniji u Singapuru.

Gibraltar je prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva od 1713. godine, premda i Španjolska polaže pravo na to usko područje. Stanovnici Gibraltara su se 1967. izjasnili za ostanak pod vlašću Velike Britanije. Gibraltarci su mješavina Španjolaca, Portugalaca, Maltežana, Britanaca i Židova.

Komentiraj