Iran upozorava Europljane da mu ne priječe izvoz nafte, ali se dijalog nastavlja

Teheran je u nedjelju upozorio Europljane da mu ne priječe izvoz nafte, ocijenivši da nizanje incidenata ugrožava trenutačne napore radi spašavanja nuklearnog ugovora iz 2015. koji je oslabljen nakon američkog istupanja.

“Svaka zapreka načinu na koji Iran izvozi svoju naftu kosi se s (međunarodnim) nuklearnim ugovorom”, istaknuo je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Araghchi nakon sastanka sa zemljama potpisnicama (Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Rusija i Kina) u Beču.

Diplomat je otvoreno smjerao na događaj s početka srpnja kada su britanske vlasti blizu Gibraltara zarobile iranski naftni tanker Grace 1, što je pogoršalo ionako napete prilike u Perzijskom zaljevu.

Teheran drži da je iznimno važno da i dalje može izvoziti svoju naftu, što je najveća dobrobit koju je izvukao iz ugovora koji je prije četiri godine potpisao s velesilama u zamjenu za strogo ograničavanje svoje nuklearne aktivnosti.

Araghchi je u nedjelju nešto ranije istaknuo za iransku televiziju da europske zemlje ne smiju postavljati “nikakvu zapreku” iranskom izvozu nafte žele li sačuvati ugovor koji treba jamčiti isključivo mirnodopsku namjenu nuklearnog programa Teherana.

Nakon jednostranog istupanja Sjedinjenih Država iz ugovora 2018. i uvođenja oštrih sankcija, Iran je, pritisnut teškom gospodarskom situacijom, početkom srpnja prestao ispunjavati neke svoje obveze i zaprijetio postupnim izlaskom iz ugovora ako mu druge zemlje potpisnice ne omoguće da zaobiđe američke sankcije.

No dijalog se ipak nastavio i pregovori u Beču, održani na razini političkih direktora, protekli su u “konstruktivnom” ozračju, rekao je Araghchi. “Svi preostali potpisnici su odlučni sačuvati ugovor koji je velik diplomatski uspjeh”, rekao je.

Iranski predsjednik Hassan Rohani je u nedjelju odlučno odbio britanski prijedlog o slanju europskih pomorskih snaga u Perzijski zaljev ocijenivši da bi “nazočnost stranih snaga” bila “glavni uzrok napetosti” u regiji.

Agencija dpa javlja da je drugi britanski ratni brod doplovio u zaljev radi veće zaštite naftnih tankera i drugih brodova u vrijeme dok Iran upućuje prijetnje.

Komentiraj