epa

IRAN Ubijeno 27 pripadnika iranske Revolucionarne garde

Broj ubijenih pripadnika elitne iranske Revolucionarne grade u samoubilačkom napadu na jugoistoku države u srijedu porastao je na 27, a Teheran prijeti odmazdom.

Napad se dogodio na cesti između gradova Zahedan i Khash, nemirnom području u blizini granice s Pakistanom gdje često djeluju militantne skupine i krijumčari droge.

U napadu na autobus koji je prevozio Gardu ozlijeđeno je 13 pripadnika tih snaga.

Iran će se osvetiti za samoubilački napad protiv iranske Revolucionarne garde, izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vansjkih poslova Bahram Kasemi, javio je Reuters pozivajući se na novinsku agenciju Fars.

“Samopožrtvovani vojnici i djeca naroda Irana osvetiti će se za krv mučenika”, rekao je Kasemi.

Zapovjednik Revolucionarne garde Ali Fadavi izjavio je da “odgovor u obrani islamske revolucije neće biti ograničen na naše granice… Neprijatelj će dobiti vrlo snažan odgovor Revolucionarne garde”.

Džihadistička skupina Jaich al-Adl (Vojska pravde) koju Teheran smatra terorističkom organizacijom, preuzela je odgovornost za atentat, prenose Fars i Američki centar specijaliziran za nadzor džihadističkih pokreta.

Teheran optužuje Sjedinjene Države, Izrael i Saudijsku Arabiju da podržavaju islamističke skupine. Izrael i Sjedinjene Države su neprijatelji Irana, dok je sunitska Saudijska Arabija glavni protivnik šijitskog Irana na Bliskom Istoku.

Samoubilački napad je izveden istovremeno dok je u Varšavi počinjala konferencija organizirana pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država i čiji je jedan od ciljeva vršenje pritiska na Iran kojeg Washington optužuje da vrši destabilizirajući utjecaj na Bliskom istoku.

U reakciji na napad, iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif je na Twitteru napisao da “nije slučajno što je Iran zahvatilo teror na dan početka konferencije u Varšavi”, koju je nazvao “cirkusom”.

“Čini se da Sjedinjene Države uvijek donose iste loše odluke dok očekuju različite rezultate”, dodao je.

Komentiraj