Iran u Perzijskom zaljevu zaplijenio tanker, tvrde da je krijumčario dizel za UAE

Iran je u ponedjeljak zaplijenio još jedan tanker u Hormuškom tjesnacu, piše iranska agencija Fars.

Kako se navodi, prema još nepotvrđenim informacijama, na tankeru je 11 članova posade i pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a iranska garda ga je presrela pod optužbom za krijumčarenje nafte kroz zaljev. Prema tim je informacijama svih 11 članova posade uhićeno.

Iranska revolucionnarna garda objavila je da je zaplijenila brod u Perzijskom zaljevu jer je navodno krijumčario 250.000 litara dizela za Ujedinjene Arapske Emirate.

Iranska revolucionarna garda 19. srpnja u Hormuškom tjesnacu zaplijenila je švedski brod zbog navodnog kršenja međunarodnog pomorskog zakona, dva tjedna nakon što je Velika Britanija zaplijenila iranski tanker kod Gibraltara optuživši Iran da krši sankcije jer je gorivo kanio isporučiti Siriji. Taj iranski brod Adrian Darya 1, nekada Grace 1, oslobođen je u kolovozu.

Podsjetimo, SAD su danas izravno optužile Iran za napade dronovima na saudijsko naftno postojenje koje je prepolovilo proizvodnju nafte u toj zemlji. Američki predsjednik Donald Trump poručio je kako je odobrio korištenje američkih naftnih rezervi te istaknuo da je SAD spreman za odgovor na taj napad.

Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca. Tim je napadom proizvodnja u Saudijskoj Arabiji srezana na, procjenjuje se, više od 5 milijuna barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu.

Komentiraj