EPA/Ayatollah Ali Khamenei official website

Iran u borbi protiv korupcije uhitio 67 osoba

Iranske vlasti uhitile su 67 osoba u borbi protiv korupcije koju je odobrio vrhovni poglavar Ali Khamnei, izvijestio je u nedjelju sud te zemlje suočene s obnovljenim američkim sankcijama i javnim prosvjedima protiv korupcije, prenose agencije.

“Uhićeno je 67 osoba, neke od njih puštene su uz jamčevinu. Više od stotinu dužnosnika dobilo je zabranu napuštanja Irana”, kazao je glasnogovornik suda Golamhosein Mohseni Ežei.

“Naš neprijatelj – Amerika odlučio je izvršiti pritisak na ljude i kani vršiti pritisak i na našu ekonomiju, no to im neće uspjeti”, rekao je kako prenosi agencija AFP.

Prema njegovim riječima, neki u Iranu žele profitirati iz takve situacije, pa krijumčare osnovne potrepštine.

U subotu je ajatolah Ali Khamenei odobrio zahtjev prvog čovjeka iranskog pravosuđa Sadegha Laridžanija da se uspostavi poseban sud koji će omogućiti suđenje osobama optuženim za gospodarski kriminal.

“Cilj nam je što prije i na pravedan način kazniti osobe za koje se ustanovi da su krive za korupciju i gospodarski kriminal”, objasnio je Laridžani.

Sve veći pritisak Sjedinjenih Država na Iran izazvao je gnjev Iranaca, očajnih zbog ekonomskih teškoća u kojima se našla njihova zemlja.

Središnja banka i pravosuđe krive “neprijatelje” za pad vrijednosti rijala (iranske valute) ibrz rast cijene zlata.

Među uhićenima je i bivši zamjenik predsjednika središnje banke, a za neke od točaka optužnica zapriječena je smrtna kazna, piše Reuters.

Sudske vlasti navode da SAD, zakleti neprijatelja Irana, kao i Izrael, zatim Saudijska Arabija, koja je glavni suparnik Irana u regiji, te konačno Iranci u egzilu koji su protivnici režima, potiču nemire i gospodarski rat kako bi destabilizirali Iran.

U svibnju je američki predsjednik Donald Trup povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom, a ovaj tjedan obnovio je sankcije Iranu, prvenstveno na financijski sektor što uključuje kupnju dolara, trgovinu zlatom i prodaju državnih obveznica. Novi niz sankcija SAD priprema za studeni kada će prvenstveno udariti na iranski naftni sektor.

Komentiraj