Iran tvrdi kako može proizvesti obogaćeni uran u pet dana ako SAD odbaci sporazum

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Iran može ponovno pokrenuti proizvodnju obogaćenog urana unutar pet dana ako se povuče nuklearni sporazum sa svjetskim silama iz 2015. godine, objavio je u utorak šef za iransku nuklearnu energiju.

Dogovor kojeg je iranski predsjednik Hassan Rouhani postigao s Sjedinjenim Državama, Rusijom, Kinom i tri europske države ukinuo je većinu sankcija protiv Teherana u zamjenu za ograničavanje njihovog nuklearnog programa.

Rouhani je u proteklom razdoblju intenzivirao pokušaje da zaštiti taj sporazum, poznat pod akronimom JCPOA, koji je ugrožen povratkom Washingtonovog agresivnog pristupa Iranu nakon što je američki predsjednik Donald Trump odobrio nove sankcije prema Teheranu.

Rouhani je prošlog tjedna upozorio da bi Iran mogao odustati od nuklearnog sporazuma “unutar nekoliko sati” ako SAD uvede dodatne sankcije.

“Predsjednikovo upozorenje nije bilo neutemeljeno”, upozorio je u utorak čelnik iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi.

“Ako to odlučimo, možemo postići 20 posto obogaćivanja urana unutar pet dana u Fordowu (podzemna nuklearna elektrana)”, dodao je.

No Salehi, koji je ovog mjeseca ponovno izabran za potpredsjednika države i čelnika atomske organizacije, ističe kako je njegov glavni prioritet zaštititi JCPOA.

Iran je u sklopu tog dogovora drastično smanjio broj centrifuga, strojeva koji obogaćuju uran, instaliranih u Fordowu. Zadržao ih je samo tisuću, za znanstvena istraživanja.

JCPOA ne dopušta obogaćivanje urana u Fordowu u idućih petnaest godina. Taj se element  može koristiti u stvaranju atomske bombe, no Iran tvrdi da je njegov nuklearni program bio u mirovnu svrhu.

Američko ministarstvo financija je u srpnju uvelo sankcije na šest iranskih tvrtki zbog njihove uloge u razvoju balističkog raketnog programa nakon kojeg je Teheran lansirao raketu koja može poslati satelit u orbitu.

Trump je u kolovozu potpisao i zakon koji uvodi sankcije Iranu, Rusiji i Sjevernoj Koreji.

Iran smatra kako nove američke sankcije krše JCPOA, no SAD tvrdi da one nisu povezane s tim sporazumom kojeg je Trump tijekom predsjedničke kampanje prozvao “katastrofom” i “najgorim sporazumom ikad ispregovaranim”.  Ovog je mjeseca otkrio kako ne vjeruje da se Iran drži tog dogovora.

Komentiraj