Iran je ostao unutar okvira nuklearnih aktivnosti nametnutih sporazumom sa svjetskim silama iz 2015. godine, pokazuje povjerljivi tromjesečni izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju Ujedinjenih naroda (IAEA) koji je Reuters vidio u četvrtak.

Islamska republika nije prekoračila dozvoljene granice zaliha osiromašenog uranija i teške vode, te nije obogatila uranij iznad granice od 3,67 posto čistoće, određene dogovorom kojim su u zamjenu za te ustupke Iranu ukinute međunarodne sankcije.

Cilj sporazuma bio je produžiti vrijeme potrebno Iranu da razvije atomsku bombu, kad bi se na to odlučio, s par mjeseci na otprilike godinu dana.

Američki predsjednik Donald Trump veliki je kritičar tog dogovora i pozvao je europske saveznike i Kongres da isprave “pogreške” tog dokumenta.

U izvještaju se dodaje kako je Iran pismeno poručio agenciji da je donio odluku o “razvijanju nuklearnog pogona za plovila u budućnosti”.

IAEA je zatražila “daljnje razjašnjenje i razradu”, dodavši da u slučaju da ta odluka uključuje izgradnju novih postrojenja, Teheran mora dostaviti informacije o tom projektu.

Komentiraj